Помпео: Има сериозни доказателства, че новият коронавирус идва от китайска лаборатория

Съединените щати разполагат със "сериозни доказателства", че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан, но това "не е сигурно", заяви днес държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес.

Попитан на пресконференция за разминаващи се изказвания на високопоставени представители на американското правителство по въпроса, Помпео увери, че няма никаква непоследователност. И двете твърдения - "не е сигурно", че коронавирусът е произлязъл от китайска лаборатория, но имаме "сериозни доказателства" - "са верни", аргументира се той.

Помпео отбеляза, че американското разузнаване все още изяснява откъде е дошъл новият вирус, предава ТАСС, цитирана от БТА. Китай можеше да предотврати смъртта на стотици хиляди хора в целия свят и да спести глобални икономически проблеми, ако беше по-прозрачен за новия коронавирус, каза американският държавен секретар, цитиран от Ройтерс.

Помпео обвини Пекин, че е имал избор, "но вместо това е прикрил епидемията в Ухан". "Китай все още отказва да споделя информацията, от която се нуждаем, за да осигурим безопасността на хората", допълни той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"