Премиерът кани на среща уволнен служител от РИОСВ, сигнализирал за опасен серовъглерод в "Химко"

Уволниха служител от екоинспекцията във Враца, който сигнализира за опасен серовъглерод на територията на бившия завод "Химко". По-късно днес се очаква той да разговаря с премиера по покана на Бойко Борисов, съобщи БТВ.

След фалита на предприятието, там остават 110 тона серовъглерод. Фирмата, която го съхранява, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. Той е започнал процедура по извозване на веществото, което трябва да стане до края на юли.

"Серовъглеродът с въздуха образува опасна смес и гърми. Ако сместа от басейните попадне в подпочвени води може да доведе до екокатастрофа. Взривната вълна може да стигне много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат", коментира опасността от неправилното съхранение на серовъглерода през май т.г. съкратеният от работа инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов.

Оттогава той участва в множество проверки, докато не разбира, че е съкратен от длъжност. "Разбрах го, след като при последната проверка обявих, че няма да допусна фирма, която няма правоспособност и акредитация да се учи да изкарва серовъглерода", уточни Караиванов.

От няколко дни екоинспекцията в града има нов шеф - Христо Христов. Той обяснява съкращаването на щата с промени в законодателството. Въпреки твърдението, че съкращаването на Караиванов няма връзка с разкритията му, той не вярва. "Поставих работното си място и го заложих срещу живота и здравето на хората, защото знаех, че ще бъда уволнен", добави експертът.

По думите на собственика на фирмата, която съхранява серовъглерода, депутатът Станислав Попов, опасното вещество ще бъде извозен през втората половина на юли.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"