Принтираният обяд измества мусаката

Сладкари правят тризмерни десерти

Кулинари експериментират с чипс от пържола, направен от синтетичен животински протеин

С развитието на технологиите неизбежно се променя и всяка една дейност в ежедневието ни. Дори България да не е лидер по иновативните решения, страната ни ще бъде застигната от всяка нова тенденция и рано или късно мусаката ще изчезне от менюто ни. Питате се какво ще я измести?

Как се принтира храна?

Помните ли репликатора от сериала “Стар Трек: Следващото поколение”, който създаваше “неща от въздуха”? Технологията, разбира се, е доста по-иновативна от през 1987-ма.

Принтерът, който заема ролята на готвача в кухнята, наподобява голям контейнер с капсули от неръждаема стомана, в които се слагат съставките за храната. Друга важна част от технологията е панелът със сензорен екран, който диктува формата на ястието.

Технологиите, които се прилагат при 3D печатa на храни, са свързани със свойствата на съставките, които се отпечатват в чинията ви. При приготвяне на течности или паста, се използва технология за нагряване на материала, над точката на топене, за да се получи хомогенна смес.

Друг подход, използван за 3D печат на храни, е мастиленоструйния, при който капките могат да образуват двуизмерно цифрово изображение от използваните съставки. Този метод се предпочита и използва в сладкарството, където технологията помага да се създават сложни форми - елипси, квадрати, розетки и т.н., които са трудни за постигане с традиционните методи.

Интересен факт е, че принтираната храна е много по-консистентна от конвенционалната и според дегустатори, тя се топи в устата, наподобявайки хапка от захарен памук. За разлика от обикновения обяд, тя се храносмила много по-бързо от организма.

Предимството на този тип готвене е, че всеки може да контролира калориите и съставките в обяда си, тъй като принтерът пресмята всичко до последния грам. 3D принтираната храна вдъхнови и даде възможност на хранителните компании да експериментират с алтернативни методи за приготвяне на ястия и да създадат цяла нова ниша на пазара, съобразена с индивидуалните хранителни нужди на хората.

Да сложиш лика си върху палачинка

Да принтираш лицето си върху палачинка или бургер - да това е възможно с новата технология. Благодарение на 3D скенери е възможно да създадете модел на собственото си лице и да го отпечатате върху закуската или обяда си. Как още можеш да се експериментира с принтера? Холандски кулинари са принтирали скулптура от тесто, замесена от ядлива почва и мая, аранжирана със семена от гъби. Това е само едно стотиците екстравагантни, но полезни експерименти за бъдещето на човечеството с 3D принтери на храна.

Чудите се как се принтира пържола? Новостартираща фирма от Бруклин използва смеси от биоматериали и стволови клетки на животни, за да отпечатат пържола. Това ще е едно от решенията на проблема със свръхпотреблението на храна и по-специфично месото, категорични са учените. Ако се чудите какво нетрадиционно ястие може да си похапнете, опитайте 3D принтиран чипс от пържола, направен от синтетичен животински протеин. Компанията, която разработва разядката, привлича вниманието на най-богатите инвеститори в Ню Йорк, включително Рокфелерите.

По-здравословна алтернатива

Припомняме, че преди седмица ООН призова в свой доклад човечеството да премине на диета, за да използваме земята по-ефективно и да се справим с климатичните промени. Може би точно тази технология за принтиране на храна, ще помогне на човечеството да има по-малко отпадъци от храна и да се справи с отпадъците и изхвърлянето на хиляди тонове продукти.

Конкурентното предимство на 3D принтираната храна е, че е по-устойчива от конвенционалната, защото няма нужда от предварително приготвяне на пресни съставки при създаването є и следователно няма хранителни отпадъци след това. Представете си да можете да отглеждате, готвите или приготвяте храни без отрицателното индустриално въздействие - от торове до опаковане.

Космонавтите ще могат да си готвят

Едно от приложенията на храната е в космоса. Американски старъп още през 2017 г. разработи един от първите проекти в нишата, който ще бъде насочен само към космонавтите. Компанията програмира робота-принтер да отпечата пица със сирена, досущ като тази, извадена от фурната, но с възможност за приготвяне на път към Марс. Проектът е финансиран безвъзмездно от НАСА, за да могат космонавтите да си сготвят в космоса нещо вкусно и сочно, а не вакуумирано, изсушено, или замразено.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"