Проверяват фирмата, складирала 50 тона италиански боклук във Враца

От утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия, каза директорът на институцията инж. Христо Христов по БНТ.

Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросния боклук не е опасен за здравето и живота на хората.

50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята.

След получен сигнал, компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София.

До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност.

"Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстои контакти с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ-Враца", обясни директорът инж. Христо Христов.

До депонираните отпадъци може да влезе всеки. Достъпът до площадката е свободен, порталът е отворен, няма и охрана, която да спре желаещите да влязат вътре.

Не площадка за токсичен боклук, а място за съхраняване на ценна суровина, която ще бъде преработена, заяви по БТВ собственикът на терена Илиян Ангелов.

"Това са пластмасови опаковки от използвани тонер касети за принтери - суровина, която се претопява и от нея се правят други пластмасови изделия. Аз се съмнявам дали може да се твърди това, че е боклук, доколкото това е суровина, от която се отива и се произвежда нещо с добавен стойност", подчерта Ангелов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"