Програмата на д-р Емилова отдалечава болестите

Плодовете дават неподозирана енергия, убеден е мъжът

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Опитът на Емил с програмата на плодове, чай и мед е от последните година и половина. Знаел за успехите на българската лекарка от интернет и социалните мрежи. Интересувайки се от здравословно хранене, изчел много книги и дори опитал да се храни по правилата на „Зоната“. Но се убедил, че спазването им не е твърде лесно за изпълнение.

В медицинския център на д-р Емилова отишъл през 2018 г. Мнозина от познатите му го убеждавали, че не е толкова закъсал със здравето и килограмите, и не му е необходимо да търси съветите й. Но Емил искал да се убеди сам какви са ефектите на плодолечението и да се възползва от тях.

Пристигнал от холандския град Венло, където в последните години работи. Преди това Емил е бил 3 години в строителния бранш в Норвегия. Пътувал е доста време и като шофьор на ТИР за голяма българска фирма.

Преди да поеме по европейските пътища, работил 15 години в Гърция. Там се озовал, уж да види за няколко месеца как е навън след промените, а останал заедно със семейството си за дълго. Тогава мъжът се колебаел дали да замине за Германия, откъдето се преселили тук предците му в началото на миналия век. Гърция била нещо като репетиция за широкия свят. От навиците там Емил усвоил традиционното барбекю и не минавали почивни дни без много месо на скарата.

За храненето си преди плодолечението мъжът казва, че било „като на всички“. Консумирал много месни продукти, пиел големи количества газирани напитки. Нямал постоянен режим , често по цял ден гладувал или хапвал нещо „мазно и калорично“ на крак. В последните десетина години качил 10 кг и стигнал 81 кг при ръст 167 см. Чувствал се некомфортно, уморявал се лесно, сънят му не бил пълноценен. Редувал и диети, според прочетеното от различни източници, но без успех. Не му допадало да пресмята постоянно грамове, калории и съставки, и в крайна сметка да не постига нищо.

Програмата на д-р Емилова му допаднала веднага заради простотата на приложението, подбора на традиционни за нашите земи природни продукти и уникалните ефекти. Мъжът бил впечатлен и от факта, че лекарката не е крайна в предписанията и не пести индивидуалните съвети към всеки от пациентите.

Първото му гладуване в медицинския център било 20-дневно с 10-дневно захранване. До петия ден имал главоболие, което напълно изчезнало. Според лекарката мъжът имал натрупани отрови и стрес, и бързото им чистене при консумацията на плодове и чай се съпровождало с главоболие. Разходките, походите и други спортни активности, организирани в медицинския център, помогнали на Емил бързо да се отърси от неразположенията. Той имал завишени нива на кръвното налягане, упорити киселини и стомашен рефлукс, при изследванията в медицинския център му установили висок „лош“ холестерол и уголемен и омазнен черен дроб.

Опитен лекар, на когото Емил се доверявал от години, му изписал лекарства за рефлукса и обяснил, че ще ги взема, докато е жив. Плодолечението направило съвета ненужен и преобърнало представите на мъжа за традиционната медицина. Сега е убеден, че тя е с ограничен и закостенял периметър на действие, докато природосъобразният подход има неподозирани ефекти.

За него са важни и новите приятелства, създадени в медицинския център. Казва, че след първото гладуване някои хора от обкръжението му са били много скептични към програмата и той не се поколебал да преосмисли връзките с тях.

След първата програма е свалил 6 кг, 2 от които мазнини. Продължил да отслабва и при захранването, и след това. По съвет на д-р Емилова остава на плодове, чай и мед 4-5-6 дни по пълнолуние. Ако има пътуване или се случат празници, намалява дните, но винаги след по-обилна трапеза гладува ден-два. Месо консумира рядко, при някакъв повод, като внимава за произхода и качеството. Газираните напитки са зачеркнати завинаги. Приема много плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки. Предпочита продукцията на био магазините, както и всяка възможност да си набави пресни фермерски продукти. Въпреки разнообразието в Холандия, Емил определя вкуса и аромата на българските зеленчуци като единствени на света. Розовите домати и нашите картофи нямат конкуренция и дори не се налага да им се прибавят подправки и сол.

Възхищава се от кулинарното училище на Веселин Станков в медицинския център и записва с камера демонстрациите на всички рецепти. В дома си ги гледа и приготвя ястия, които съобразява едновременно с предписанията на консултанта и наличните продукти. Основният съвет на Станков е да се консумират продукти в тяхната цялост и да се внимава в подбора им. Тази храна е не само полезна за всяка клетка, но и лесна за приготвяне и много богата на вкусове. Емил е планирал да си достави някои от добрите уреди за здравословно готвене и да обогатява менюто си.

При следващото си идване при д-р Емилова - на Боровец, през това лято, мъжът прави програмата за 15 дни в медицинския център и още 5 довършва самостоятелно. Килограмите са 68, отзвучали са всички оплаквания, рефлуксът е забравен. В два поредни дни мъжът изкачил Мусала, стигнал и Рилските езера, и за удивление на мнозина нямал мускулна треска. Чувствал се като прероден и пълен със сили.

Медицинският център ще му липсва, защото в него всичко е перфектно организирано през целия ден. Лекарката и екипът й осигуряват пълноценна почивка и зареждане, затова Емил вече планира следващо идване, според ангажиментите си в работата. Ще доведе и дъщеря си - студентка в Атина. Момичето е изявена състезателка по спортни танци, тренирана от известна българка. Фигурата на дъщеря ми е спортна и духът висок, споделя Емил, но искам да види какъв прилив на енергия ще има от плодолечението. И да се докосне до невероятния дух на д-р Емилова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Калина Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"