Проф. д-р Веселина Инкова, която се грижи за колекцията на Васил Божков: Изумена съм, че прокуратурата не знае как се борави с културни ценности

Искали да съберат крехки безценни антики в чували

Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над 3000 хиляди експоната. Според експертите тя е безценна. Включва артефакти, датирани между 4 000 г. преди Христа до 6 век след Новата ера и за нея се грижи професор Веселина Инкова.

Реставраторката разказва пред БТВ, че прокуратура и полиция искали да ги съберат в чували. Тя ги спира. "Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни. В момента съм изумена, притеснена, с начина, по който е решено да се действа с колекцията. Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания", казва проф. д-р Инкова.

Артефактите се съхраняват в специални витрини и постоянна температура в сградата на "Нове холдинг", която е и музей, и само един градус промяна може да ги повреди.

"Експонати от благородни метали - злато, сребро, мед и сплави. Касае Бронзова епоха, първи век преди Христа. Траките. Тези предмети са изключително стойностни в културно отношение, някои от тях са в изключително крехко състояние", обясни реставраторът.

Божков притежава най-голямата колекция от ритони в света. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти - 4-ти век преди Христа. Сцената на рога изобразява убийството или "Смъртта на Орфей от тракийските жени".

Сред другите уникални артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век пр. Хр.

Частната колекция на Васил Божков е единствената в света, която има 20 ритона. Сред най-ценните експонати са тези с човешка фигура, тъй като се смятат за изключителна рядкост. Събирана е повече от 15 години, разполага с над 3000 предмета.

От екипа на бизнесмена коментираха, че всички експонати са законни и имат документи за това. Купени са на търгове. И са собственост на фондация "Тракия", основа от Васил Божков. Колекцията е излагана музеи в Москва, Брюксел и националната художествена галерия.

Бизнесменът имаше мащабен проект - цялата колекция да бъде изложена на едно място. Затова преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, идеята беше сградата да бъде превърната в музей.

Утре се очаква да се направи втори опит колекцията на Божков да бъде конфискувана от прокуратурата. Оттам са се свързали с Националния исторически музей, където вероятно ще бъдат преместени експонатите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"