Пуснаха председателя на ОбС-Септември от полицейския арест без повдигнато обвинение

Роднините на простреляния в сърцето Наско Тонкев лансират версията, че Лазар Влайков е физическият убиец

Председателят на Общински съвет-Септември Лазар Влайков, с чийто законно притежаван пистолет „Глок”, бе застрелян собственика на ресторант „Градина” в пазарджишкото село Виноградец Наско Тонкев, е освободен от полицейския арест без повдигнато срещу него обвинение, съобщи окръжният прокурор Димитрия Ганчева.

Тя е наблюдаващ прокурор на досъдебното производство, образувано срещу неизвестен извършител, за това, че на 1 септември 2017 г. е причинил смъртта на 47-годишния Наско Тонкев  поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност  (боравене с огнестрелно оръжие)– престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс. От Окръжна прокуратура-Пазарджик допълват още, че разследването е започнало с  оглед на местопроизшествието и разпити на всички лица, присъствали на инцидента. До момента е установено е, че 6-годишно дете – Юри Кирилов Влайков, е произвело изстрел с пистолет, марка „Глог“, от което е настъпила смъртта на Наско Тонкев.

С оглед на възрастта, на по-късен етап, детето ще бъде разпитано в специална „Синя стая“, в която се провеждат разпити на малолетни пред съдия, със задължителното присъствие на психолог. Към момента няма привлечени обвиняеми, няма взета мярка за неотклонение. Предстои назначаването на съдебно-медицинска, балистична и комплексна психологическа експертизи, както и други процесуално-следствени действия. Изяснява се как оръжието е попаднало в ръцете на 6-годишното дете.  В хода на разследването ще се събират доказателства и за извършено престъпление по чл. 338 ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс, а именно, че е предоставено огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 години,  от което е последвало причиняването на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това", допълват от държавното обвинение.

За това престъпление законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода при причинена смърт, какъвто е случаят във Виноградец. Засега основната версия, по която работят разследващите, е, че смъртоносният изстрел е произведен от рожденика Юри неволно, след като оръжието е попаднало в ръцете му случайно. От семейството на простреляния Наско Тонкев обаче лансират и втора версия, според която физическият убиец на техния съпруг и баща е не малкият Юри, а чичо му Лазар Влайков, като фаталното прострелване е извършено без умисъл. „Аз казвам, че Лазар Влайков е прострелял моя баща, а не детето. Детето е удобно – това искам да се чуе и знае. Не знам каква им е сделката между тях. Всичко ще си излезе наяве. Не може на този човек, който има няколко дела – не знам колко са, да му се дава разрешително за боен пистолет”, декларира синът Димитър Тонкев, визирайки Лазар Влайков. Сестрата на Димитър – Деница, твърди, че трагедията с баща й се е разиграла точно пред очите й, а детето, за което Влайкови твърдят, че е стреляло с пистолета, си е играело по същото време отзад на двора.

"По време на фаталното празненство бях точно срещу тях. Лазар Влайков извади пистолета си и стреля във въздуха от място, без да стане.  Даваше си оръжието на всички от масата. Абсолютно всички стреляха с неговото оръжие, а жена му и детето му събираха гилзите отзад. Последно, Лазар Влайков стреля с пистолета. Когато той улучи баща ми, баща ми падна, а аз се хвърлих върху него. Лазар дойде, премери му пулса и видя, че той вече е мъртъв. И започна да звъни по телефона”, твърди дъщерята на застреляния Наско Тонкев Деница. Според нея Лазар Влайков не е позвънил на спешен телефон 112, а на свой много добър приятел.  „Знам, че , Лазар Влайков е много добър приятел с пазарджишкия прокурор Иван Кацаров”, допълва почернената дъщеря, която в петък смени профила си във „Фейсбук” и на мястото на своята снимка сложи черна жалейка, като същото сториха и всички останали членове на фамилията Тонкеви и приятели на убития Наско.

Според тях благодарение на връзките си с въпросния прокурор Лазар Влайков винаги досега е успявал да се измъкне от подобни ситуации чист и невинен, въпреки че бил наръгал с нож някакъв мъж 4-5 пъти с нож и нападнал със счупена стъклена бутилка местен човек от Виноградец.  Лазар Влайков и бащата на рожденика излизали няколко пъти извън заведението, за да говорят, имало още много шушукания и разбирания между семейството на Лазар, твърди още дъщерята на загиналия и допълва, че съпругата на председателя на ОбС-Септември дори си позволила да си тръгне от местопрестъплението, да се прибере у дома си и отново да се върне в заведението, преди да дойдат полицаите. „Преди полицията да дойде, Лазар ни каза: „Баща ти даде пистолета на детето”. Баща ми има пушка у нас, но никога не ни е давал даже да я докоснем. Никога няма да даде оръжие на дете. Не мисля, че Лазар е искал да го убие, но се е случило“, твърде още през сълзи дъщерята Деница Тонкева. „Детето не е убило съпруга ми. Това е скалъпена версия след инцидента, понеже Лазар прекалено много пъти се е сблъсквал с правосъдната система и веднага е намерил вратичката, с която да се защити“, категорична е съпругата на убития Наско Павлина Тонкева.

От Окръжна прокуратура-Пазарджик засега запазват мълчание по версията на Тонкеви и чакат да излязат резултатите от всички назначени експертизи – балистична, съдебно-медицинска, комплексна психологическа. Според разследващите изясняването на случая няма да е чак толкова сложно – ако по ръцете на 6-годишния Юри Влайков има барутни частици, значи детето е стреляло. Ако няма следи от барут, официална става версията на Тонкеви и тогава със сигурност ще има привлечени обвиняеми и взета мярка за неотклонение, каквито към момента няма. Според оръжейни експерти до трагедията във Виноградец се е стигнало заради забравен в цевта патрон. Практиката в подобни случаи е първо да се извади пълнителят и след това да се издърпа на няколко пъти затворения блок назад, за да се провери дали в цевта няма останал патрон.

Именно така става ясно, че оръжието не е зарадено. Ако при поставен пълнител, пистолетът бъде еднократно зареден с издърпване на затворения блок назад, един патрон остава в цевта. За да се произведе изстрел, остава само да се натисне спусъка, като именно такъв е случаят във Виноградец. Най-разпространеният модел на пистолетите от марката „Глок” е характерен с това, че няма конвенционални външно установени предпазители, които трябва да се задействат по отделно. Спусковият предпазител е вграден в самия спусък под формата на лост, който в недокоснато състояние блокира движението на спусъка назад. Този автоматичен предпазител се изключва, след като се натиснат спусъка и предпазителя едновременно, а за да се произведе изстрел, е достатъчна сила от 2 кг за необходимия натиск върху спусъка, сочи справка в оръжейните сайтове. Балистичната експертиза обаче ще покаже, дали е възможно 6-годишно дете да упражни такъв натиск върху спусъка, за да произведе изстрел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"