Рестарт на програмата за саниране ще оживи икономиката

Търсят 1,6 млрд. лв. за обновяване на още 3250 сгради

Поръчките – до два блока на фирма

Строителството може да е двигателя на икономиката в момент на криза. Затова и от Камарата на строителите в България настояват да се рестартира националната програма за саниране. Това обявиха представителите на бранша след среща с премиера Бойко Борисов относно перспективите през сектора. Обмисляме подобен вариант, обяви и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, като посочи, че да да тръгне програмата отново и да бъдат санирани 3250 блока, които са одобрени още през 2016 г., са нужни 1,6 млрд. лв. В момента се търси финансиране. Ако програмата започне отново това ще даде работа на близо 150 000 души в сектора, ще се намали безработицата, а преките ползи ще са за близо половин милион души, обясни изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. Неслучайно французите казват, че ако върви строителството – върви всичко, подчерта тоай. Значението на сектора за икономиката се осъзнава в цяла Европа, категоричен бе Николов. Английските колеги твърдят, че за да се излезе от кризата е необходимо строително цунами, обясни той.

Според бизнеса обаче нова програма за саниране трябва да тръгне и при нови правила. Те предлагат една фирма да има право да обновява едновременно само два блока, за да могат поръчките да се разпределят между повече компании ида са от помощ за целия сектор. От Камарата предлагат новите цени да се формират не на квадратен метър, а по специфични дейности. Според тях това ще е мощен механизъм за преодоляване на безработицата и стимулиране на потреблението. Ако видят, че имат добра работа и европейско заплащане тези 25 000 строители, които се върнаха заради пандемията от коронавируса ще останат в България и няма да ни се налага да търсим чужди работници, както бе преди кризата, обясни председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. С програмата ще се осигури работа и на малките компании, категоричен бе и Калин Пешов от КСБ.

Строителите благодариха на премиера Бойко Борисов, че е направил нужното, за да продължат те работата си и по време на извънредното положение, вземайки всички допълнителни предпазни мерки. Държавата възобнови и разплащанията към фиримте, за да могат те от своя страна да плащат на своите доставчици и работници, обясни зам.-министър Нанков .И подчерта, че през следващите два дни пътната агенция ще разплати 20 млн. лв. за свършени и сертифицирани дейности от страна на бранша.

От бизнеса поискаха и прецизиране на наредбата за спиране на работата между 14 и 16 часа. Има дейности, при които не се вдига много шум като боядисване или външно саниране. Никой не казва, че искаме да къртим в този период, естествено че не става въпрос за това. Но за да намалим риска за хората фирмите обмислят въвеждане на трисменен режим на работа, при който за бизнеса ще е важно да може да върши определени дейности и в този период, обясни инж. Терзиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"