Симеон Сакскобургготски дари 50 000 лева на "Пирогов"

Със средствата спешната болница купи иновативен апарат за изследвяане на COVID-19

Н.В. Цар Симеон II дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50000 лева, благодарение на които спешната болница купи изключително иновативен и важен апарат за изследвяане на COVID-19.

Апаратът "chemagic Preptio" извършва автоматизирана екстракция на ДНК с магнитни частици. Този апарат реализира бързо и качествено изолиране на вирусни нуклеинови киселини, обхващайки широк спектър проби, в това число и COVID-19. В комбинация с китовете за екстракция Prepito осигурява бърза подготовка на 12 проби от пациенти за последващ realtime PCR анализ, съобщават от "Пирогов".

С иновативната си технология и надежна работа chemagic Prepito гарантира сигурно и безопасно изолиране на пробите като значително улеснява и ускорява работата на лабораторните специалисти за realtime PCR диатностика. Този апарат е чудесно допълниение към специализираната апаратура на новата COVID-лаборатория, която създаде "Приогов".

"Благодарение на това дарение "Пирогов" ще има въможност още по-бързо и по-прецизно да провежда realtime PCR диагностика. След фокуса върху COVId-19, апаратурата ще продължи да ни бъде много полезна за изследване на всякакви видове вирусни инфекции. Изключително благодарни сме на Н.В. Симеон II за високохуманния жест на дарителство", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"