„Тойота” строи прототип на град на бъдещето

Ще се захранва с енергия от водородни клетки

Изграждането започва догодина, стойността е тайна

Компанията “Тойота” обяви планове да построи прототип на “града на бъдещето”. Той ще се намира в подножието на японската планина Фуджи, ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, “умни домове”, изкуствен интелект и други технологии, предаде Ройтерс.

Плановете на автомобилния гигант бяха представени от президента му Акио Тойода на започналото вчера технологично изложение в Лас Вегас. Тойода нарече проекта “моето лично поле на мечтите”.

Селището ще се нарича “Изтъканият град”, което е напомняне за началото на “Тойота” като текстилна компания. Ще бъде разположен на терена на автомобилна фабрика, която предстои да бъде закрита тази година.

Градът ще има полиция, пожарна служба, спешна медицинска помощ, училища. Ще го населяват постоянни жители - предимно настоящи и пенсионирани служители на “Тойота”. По план първоначално обитателите му ще са около 2000. Строителството предстои да стартира догодина.

Концернът не разкри цената на проекта. С обявяването на плановете си за “Изтъканият град” обаче японската компания прави голяма изпреварваща стъпка пред конкурентите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"