Учени от хонконгския университет: Маските помагат срещу COVID-19

Носенето на предпазни маски намалява значително разпространението на коронавируса. Заключението е на екип учени от университета в Хонконг, пише "Франс24". Техният експеримент е един от първите, изследващи емпирично толкова дискутирания въпрос за ефикасността на маските.

Учените поставили две групи клетки с хамстери едни срещу други. В едната животните били заразени с новия коронавирус, а в другата били здрави. След това сложили между групите клетки хирургически маски и ориентирали въздушния поток от болните към здравите хамстери. Според резултатите предаването на вируса е било намалено с 60 до 75%. Без маските 2/3 от здравите животни се заразилиКогато маските се намирали пред клетките със здрави животни, 35% от тях се заразили. Когато маските били пред клетките с болни животни, процентът заразени сред здравите спаднал до 15.

След като маските били премахнати, две трети от здравите хамстери дали положителни проби след седмица. "Вече знаем, че голяма част от прихваналите коронавирус нямат симптоми, така че всеобщото носене на маски е много важно", заявява професор Юен Куон-юн, ръководител на експеримента. Той е признат микробиолог в сферата на коронавирусите. Куон-юн е сред учените, открили вируса на ТОРС през 2003 г. Още в началото на настоящата пандемия призовава населението да носи предпазни маски.

Хонконг пък е сред определяните за "отличници" в борбата с COVID-19. За население от 7,5 милиона души общият брой на заразените там е малко над 1000, а починалите са само четирима.Според експертите сред причините за този успех са масовото тестване, ефективното проследяване на контактните лица на заразените и повсеместното носене на маски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"