Фандъкова: Ще поискам 100% гаранция за водоподаването на София

Нормално е да помогнем на съседната община Перник, защото нито една община не е застрахована и всички трябва да си помагаме, но това не трябва да става за сметка на софиянци. Ще поискам 100 процентова гаранция за водоподаването на София. Това заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

„Решението ще бъде взето от Общински съвет, след като получим искането и решението на Министерски съвет. Очаква се в четвъртък да бъде взето решението, според информацията на министъра на икономиката. Ще се запознаем внимателно. Поискала съм пълната експертиза, „Софийска вода“ да гарантират, че по никакъв начин не може да бъде за сметка на водоподаването в София“, каза столичният кмет.

Фандъкова заяви, че е поставила въпроса за стената на яз. „Бели Искър“. Тя припомни, че през тази година правителството е предвидило средствата за ремонта.

„Очаквам час по-скоро да се одобрят проектите и без да се източва водата на язовира, да се направи този очакван ремонт. Но това, което искам да се гарантира е, че обемът, който е предписан във връзка със състоянието на стената, по никакъв начин няма да бъде надвишаван. Нещо повече, искам да бъде по-малък обем във всеки един момент, независимо от нуждата от водоподаване. Увериха ме, че това е напълно възможно“, каза кметицата.

Другият въпрос, който тя засегна, е за Рилския водопровод и вероятността от аварии.

„Аварии и сега, без да осигуряваме допълнителна вода за Перник, се случват. Информацията ми от „Софийска вода“ е, че се случват по две-три аварии годишно, но те се отстраняват бързо. Имам уверенията, че целият капацитет е напълно в състояние да поеме такава помощ“, заяви Фандъкова.

В събота правителството предложи решение на водната криза в Перник чрез подаване на вода от яз. Белмекен до Перник, като за целта се използва водопреносната мрежа на София. За целта ще бъде построен нов водопровод и помпена станция за 25 млн. лв. Според предложението на правителството вода от “Белмекен” ще се пренасочва към язовир “Бели Искър” над Самоков. Оттам по сега съществуващия водопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и чрез байпасен водопровод, който тепърва ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. “Изток”, водата ще достига перничани. Водопроводът ще бъде построен за 35-45 дни, а държавата ще плати на Столичната община за преминаването на водите през нейните водопроводи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"