Франция спасява туризма с 18 млрд. евро

Франция обяви план за спасяване на туристическия си сектор в размер на 18 милиарда евро, след като една от най-туристическите страни в света беше тежко ударена от пандемията.

Планът включва 1.3 милиарда евро преки публични инвестиции, както и гарантирани от държавата заеми и разширен достъп до „фонд за солидарност“, съобщи премиерът Едуар Филип, предаде БГНЕС.

“Каквото и да се стовари върху туризма, очевидно се отразява на Франция”, каза премиерът, подчертавайки важността от възраждането на сектор, който генерира близо осем процента от икономическата продукция на страната и осигурява работа за около два милиона души.

1.3 милиарда евро “ще генерират частни инвестиции” за общи преки инвестиции в сектора на стойност около седем милиарда евро, каза Филип.

Към това се добавят редица други мерки за помощ на сектора , които включват отсрочване на изплащането на заеми, намесата на правителството представлява „ангажимент от над 18 милиарда евро в публичните финанси: без прецедент, той е мащабен, необходим е“, каза премиерът.

Миналата година близо 90 милиона чуждестранни туристи минаха през Франция, каза премиерът, но националното блокиране за ограничаване на разпространението на коронавируса доведе до закриване на 95 процента от хотелите му от средата на март.

Според премиера няма голяма сигурност, поради това “което не знаем за еволюцията на вируса, но трябва да зададем курс и да отворим хоризонти“.

Филип каза още, че на французите ще бъде разрешено да заминават за летните ваканции през юли и август – но само във Франция и нейните задгранични департаменти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"