Ще доведе ли коронавирусът до нова ера в роботиката

Глобалната пандемия от коронавирус може да доведе до нова ера в роботиката, твърдят учени и анализатори, цитирани от "Индипендънт". Според тях заплахата от зараза ще доведе до по-бързо развитие на сектора. Професорът по роботика на Калифорнийския университет Хенрик Кристенсен е част от група експерти, които прогнозирали как роботите могат да изместят хората по време на коронавирусната пандемия, извършвайки "скучната, мръсна и опасна работа".

"Вече сме свидетели на роботи, които се използват за дезинфекция, доставка на лекарства и храна, измерване на жизнени показатели и асистиране на граничните пунктове", пише той в журнала "Сайънс роботикс". По думите му във високо-рискова среда се скрити възможности за развитие на роботиката, информира БТВ.

"Нова генерация големи, малки, микро и цели групи роботи могат да бъдат създадени, които да чистят", казва Кристенсен. Според учените настоящата ситуация с COVID-19 може да доведе до нови открития в сферата на роботиката и изкуствения интелект, които да се окажат жизнено важни при подобни здравни кризи в бъдещето.

Редица страни по света вече използват различни видове роботи в помощ за справяне с пандемията. В Китай роботи доставяха храна и лекарства на карантинираните пациенти в т.нар. "карантинни хотели". В Испания роботи се подготвят да извършват тестове за коронавирус, което би увеличило бройката тествани на ден до 80 хил. души. В Съединените щати дронове се използват за доставка на стоки, като по този начин се минимизира човешкият контакт.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"