400 хил. евро за тристаен в най-желаните квартали

Северните райони на София не бива да се пренебрегват

Лихвите остават ниски и през 2020 г.

Пазарът се развива най-добре в 4 града

Средната цена на голям тристаен апартамент в София вече надмина 400 хил. евро в най-търсените квартали. А психологическата граница от 100 хил. евро за първо жилище е премината, разказаха експерти на имотния пазар. Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата търсенето на жилища през 2019 г. се е увеличило с около 8%. Най-желаните райони на София остават кварталите “Изток” и “Изгрев”, както и районът около градината на Докторския паметник. Но възможностите за строителство в тези райони са ограничени, което предопределя и високите цени.

През 2020 г. лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината благоприятна за покупка на имоти. “Основно се развиват четири големи града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Има много прииждащи хора в София, които идват в столицата, за да търсят препитание. Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата”, коментира Тихомир Тошев, кредитен консултант. Той отбеляза, че при покупките с кредит тристайните апартаменти изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, двустайните остават най-търсени.

Обикновено най-евтините имоти, които излизат като оферти, са фалшиви обяви или с някакъв проблем. Или пък са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. Много евтините имоти трябва да гледаме внимателно, предупреди Тихомир Тошев.

Все по-често хората купуват имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят. 15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена.

В момента търсенето на жилища в София е предимно към южните райони. Но според експерти не трябва да се пренебрегват северните територии, където има големи възможности за разрастване на столицата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"