Зъл Дядо Коледа сее омраза сред войската

Българите имаме една много неприятна поговорка, когато искаме да кажем, че срещу извършена добрина съответното лице не е получило нужната благодарност. „Направи добро, изяж л...“

Най-вероятно от няколко дни военният министър Николай Ненчев се събужда и си ляга с тази поговорка. И няма как да е по друг начин, след като в тази огромна стагнация в сектор „сигурност“ той понечи да търси и да раздаде бонуси на подчинените си преди Коледа. Дали министърът иска да си купи индулгенция за сторените грехове няма никакво значение, тъй като пари за всички няма. Общо 200 000 лв. са били изтупани от празния чувал на военния бюджет. И тъй като военни и цивилни са над 40 000 души, няма как на всеки да бъдат дадени по 5 лв. Тогава Ненчев решава да даде по 200-250 лв. само на най-добрите. И понеже той не знае кои са най-добрите, натоварва командирите сами да разпределят парите. Като едно от условията е да се дават допълнително средства единствено на офицерите. Командващите са подложени на голямо изпитание. Хем да изпълнят повелята на Ненчев, хем да не настроят един срещу друг войниците, сержантите и офицерите.

Министър Ненчев има две деца и най-вероятно е наясно, че преди Коледа се купуват подаръци и на послушните, и на не толкова мирните. Няма как давайки само на едни, да получиш одобрението и на другите. В големите компании по света има точно определени правила за поощрителните средства - за да няма напрежение в колектива.

Тава обаче не е единствената грешка на министър Ненчев към колектива. Само преди месец със своя заповед дневният порцион на курсантите от военните училища бе намален от 10,30 лв. на 8,17 лв. С по 2 лв. се намалява порционът и на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. Според представители на Министерството на отбраната намалението се дължало на намаляването на цената на свинското месо, въпреки че едва ли българските военнослужещи се хранят само със свинско.

По време на протестите на служителите в сектор „Сигурност" в началото на ноември т.г. министърът Ненчев се ангажира със запазването на социалните придобивки на военнослужещите и декларира, че: „Министерството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващите придобивки". По време на тези изявления заповедта за икономии в дневния порцион вече е била влязла в сила, но министърът забравя да сподели истината с аудиторията.

Дядо Коледа може да донесе още “подаръци” за войската. Министерствата на отбраната и на транспорта предлагат да бъде премахната привилегията за безплатно пътуване на военните с БДЖ. Промяната е предвидена в Наредбата за железопътни превози на военни товари, техника и войски, която бе публикувана преди дни за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат изцяло да отпадне главата, която се отнася за пътуването на военнослужещи. Сега военни и цивилни от МО и армията, както и членовете на семействата на кадровите военнослужещи ползват т.нар. пътни пари за влак за сметка на бюджета на министерството.

Промяната е опит за орязване на социалните придобивки на армията след оттеглените драстични промени, внесени от финансовия министър Владислав Горанов в Закона за бюджета за 2016 г. и оттеглени впоследствие заради масовите полицейски протести. Реформата, предложена за целия сектор „Сигурност", предвиждаше годишният отпуск да бъде намален от 30 на 20 календарни дни, обезщетенията при напускане и пенсиониране да имат таван от 10 брутни заплати, а процентът прослужено време да бъде включен в заплатите и да спре да расте.

През годините е имало военни министри, които успяваха да влязат под кожата на военните, като им организираха банкети, даваха им пари, водеха ги на екскурзии в чужбина. Министър Ненчев явно не умее да обгрижва социално войската. За него е препоръчително да бди над заплахите от хибридна война, за да не стане: „Направи добро, изяж министър Ненчев“.

Порционът остава 80 лв.

Парламентарната комисията по бюджет и финанси не подкрепи текста в Закона за държавния бюджет за 2016 г., променящ как се определя размерът на порционните пари на военослужещите. Правителството беше решило, че 80 лв. месечно на човек са достатъчни. Така порционът ще продължи да се определя със заповед на министъра на отбраната. Комисията подкрепи предложението на кабинета от 1 януари 2016-а базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите да бъде 380 лв., т.е. колкото и през тази година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"