До 20 000 лв. за старт на собствен бизнес

До 20 000 лв. за стартиране на собствен бизнес могат да получат хора с увреждания. Парите са за строителни и ремонтни дейности, купуване на оборудване, оборотен капитал и квалификационни курсове. Финансирането е от Агенцията за хората с увреждания.

Срокът за кандидатстване е 7 март. През 2015 г. са финансирани 34 проекта с обща стойност 590 000 лв., съобщи председателят на агенцията Минчо Коралски. Най-често се откриват фирми в сферата или търговията, добави той. По друга програма всички работодатели могат да получат до 10 000 лв. за осигуряване на достъп до работните места. Условието е да наемат хора с трайни увреждания за не по-малко от 36 месеца.

Според Коралски работата по новата методика за оценка на намалената работоспособност ще продължи и през 2017 г., което означава, че реформата при отпускането на инвалидни пенсии ще се забави. „Необходим е цялостен преглед на системата за подпомагане на хората с увреждания, за да може плащанията да се съобразят с индивидуалните им потребности. Защо даваме безплатни винетки на всички? За някого може да е по-полезно помощта да е под формата на средства за рехабилитация или за градски транспорт“, каза Коралски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мишел Гутсузян

Този уебсайт използва "бисквитки"