"SpaceX" изстреля ракета с 60 интернет сателита (ВИДЕО)

"SpaceX" успешно изстреля ракета Falcon 9 с 60 спътника, наречени "Starlink". Това е третата порция апарати, които ще бъдат позиционирани около Земята.

Целта е броят им до края на годината да достигне 1500 и тогава да започнат основната си дейност - да осигурят широколентов интернет почти навсякъде по света чрез създаване на спътникова мрежа.

Идеята е броят им е да е не по-малко от 30 000. Очаква се "SpaceX "да започне да предлага интернет услуги на клиентите си.

"ЅрасеХ" пycнa пъpвaтa cи пapтидa oт 60 cпътниĸa "Ѕtаrlіnk" в opбитa пpeз 2019 г. Всеки сателит, изстрелян от нея, е с тегло от 227 кг и има множество антени с висока пропускателна способност и една слънчева решетка. Платформите са оборудвани и с електрическо задвижване - система, която изключва електрически заредени криптонови атоми, за да осигури тяга. Двигателят е необходим за повдигане от височината на излитане от 440 км, до оперативната височина от 550 км. Системата за задвижване действа също така, за да поддържа правилното положение на съответния спътник в небето и да я сваля в края на срока на експлоатация.

Всеки спътник от "Starlink" е произведен в Редмънд, близо до Сиатъл. Спътниците са на ниската околоземна орбита на височина 550 км, т.е. над Международната космическа станция, която е на височина около 400 км, но под повечето други спътници в околоземна орбита, по-специално онези в геостационарна орбита на височина 36 000 км.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"