Гърция удължи ограниченията до 4 май

Гърция удължава с още една седмица ограничителните мерки. От предвидената дата 27 април до 4 май, обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. Очаква се през следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис да обяви план за постепенна отмяна на рестрикциите като преходният период ще продължи около 2 месеца.

Както в. Труд писа, предвидено е на 4 май да отворят фризьорски салони, както и малки търговски обекти и магазини. Анулира се и съобщението за излизане от домовете. До 1 юни се очаква да отворят училищата за всички класове, а между 25 май и 5 юни – кафенетата, ресторантите и баровете. Предвидено е от 1 до 10 юни да бъдат отворени плажовете, а до средата на месец юни целогодишните хотели. До 30 юни ще отворят сезонните хотели, а университетите чак през месец септември.

По последни данни в Гърция са регистрирани общо 2408 случая на COVID-19, а жертвите са 121.

Властите в Атина обмислят по какъв начин да спасят летния туристически сезон. Планира се изискване към туристите да имат „здравен паспорт”, преди да отпътуват за гръцките курорти. Това означава, че туристите трябва да се тестват в родината си за коронавирус и едва тогава да получат разрешение за пътуване от гръцките гранични служби.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"