Производствата си показаха 4700 фирми от цял свят
Сред гостите бяха майстори на Еленски бут и на филе „Елена“ от балканския ни град
Истински рекорд постави приключилият вчера в Милано международен Аграрно-хранителен панаир с италианско-английското име “TuttoFood”. То може да бъде преведено на български като “Всичко за храната” или “Всичко е храна” и очертава първостепенното значение на сектора за бъдещето на света.
Сигурно затова изложителите на панаира бяха за пръв път повече от 4700 фирми, дошли от всички краища на планетата и разположили щандовете си в десет палати с обща площ 150 000 квадратни метра. Рекордни бяха и гостите на проявата - към 5000 търговци, сключили сделки за около 20 млрд. евро, както и обикновените посетители, дошли да се запознаят с последните новости в бранша - над 100 хиляди души!
Естествено най-многобройни на панаира бяха домакините, чието мощно присъствие доказва, че хранително-вкусовата промишленост и точенето на вино са един от основните стопански сектори в Италия с годишен обем над 200 млрд. евро. Според данни на националния статистически институт в Рим през миналата година страната е изнесла месни и млечни продукти, тестени изделия, пресни плодове и зеленчуци, консерви и вино за 65,9 млрд. евро, а вносът възлиза на 62,6 млрд евро.
Сред основните пазари за продажба на италиански храни и вина са Германия, където увеличението през 2024 г. в сравнение с предишната 2023 г. е 7%, САЩ (+17%), Франция (+4%), Обединеното кралство (+6%), Испания (+9%), Нидерландия (+3%), Швейцария (+4%) и други. Положителните данни за развитието на хранително-вкусовата промишленост на Апенините се потвърждават и от годишния доклад на специализирания в сектора европейски научно-изследователски институт “Амброзети”, според когото сега селскостопанските стоки и храните представляват почти 11% от общия италиански износ.
Сред гостите на завършилия панаир бяха и производители на Еленски бут, филе “Елена”, на суджуци и луканки от прочутия и с месните си специалитети наш възрожденски град Елена. Начело на делегацията, поканена от господин Карло Галони от Консорциума на майсторите на “Прошуто ди Парма” - популярния италиански сушен свински бут, бе собственикът на фирмата за деликатеси “Еленски Чорбаджии” Стелиан Савов. Той е също така председател на Съвета по туризъм в град Елена и в това си качество обсъди в Милано с колеги от съседни на България страни възможностите за увеличаване на аграрния и гастрономическия туристически поток към нашия балкански град.