Ели Скорчева - Феникс на екрана

Актрисата Ели Скорчева се завърна триумфално на екран след 30-годишно отсъствие. Тя изигра главната роля във филма „Уроците на Блага“, с която обра куп наши и международни награди. Тази вечер с прожекция на лентата в зала 1 на НДК в София ще бъде открит Международният фестивал „Киномания 2023“. Това е и официалната премиера на филма в България. 

„Уроците на Блага“ е поредната творба на режисьора Стефан Командарев, която жъне международни успехи. Тя беше наградена с „Кристален глобус“ на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, а Ели Скорчева спечели приза за водеща женска роля. В края на октомври лентата донесе на създателите си Голямата награда на журито на Международния филмов фестивал в Рим в категорията „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. „Уроците на Блага“ е и българското предложение за „Оскар“ в категорията за чуждоезичен филм.

Ели Скорчева отсъства три десетилетия от големия и телевизионния екран, но когато ѝ предлагат сценария на „Уроците на Блага“, се съгласява без колебание да изиграе ролята на пенсионирана учителка, наскоро загубила съпруга си. Тя попада в мрежите на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, след което, получила примамливо предложение да спечели пари, се заплита в още по-неприятни и изискващи компромиси с морала ситуации.

„Знаех, че е успешно това, което правим, но че чак толкова голям успех ще има - даже не съм се замисляла – казва актрисата в интервю. - Защото винаги съм правила каквото трябва, пък да става каквото ще. Все още чувствам възторг и радост.“ 

Животът на самата Ели Скорчева е достоен за филмов сценарий. Тя завършва техникум по строителство и архитектура, след това следва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. След първи курс напуска, защото смята, че това, на което ги учат, не е това, което трябва. Все пак успяват да я върнат в института и го завършва през 1977 г. в класа на Надежда Сейкова. Години по-късно завършва мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес. Първата ѝ изява на екран е в поредицата „Синята лампа“, но истинският успех идва с ролята на Вероника в 3-серийната телевизионна драма „Адаптация“ (1979) на режисьора Въло Радев. Следват участия в „Търновската царица“, „Константин Философ“, „В името на народа“, за да стигне до другата си голяма роля – Тони в „Ева на третия етаж (1987). Впечатляващо е и участието ѝ в „Мадам Бовари от Сливен“ (1991).

Актрисата се снима в българското кино до 1992 г., когато за последно се появява на екран във „Вампири, таласъми“. Тогава тя е на 45 години. След това решава да се оттегли от актьорството – не съвсем, защото продължава да играе от време на време в театъра, но като цяло сменя амплоато си. Получава предложения за роли, но ги отказва, защото не иска „филмова чалга“.

„С филмите приключих веднага, щом излязох от подходящата възраст. Киното е чудовище, което яде млади тела и лица", казва Ели Скорчева. Тя навлиза в застрахователния бизнес чрез ръководна длъжност в дружеството „БГ план“, което обаче няма дълъг живот - оказва се пирамида, която освен всичко използва лицето на актрисата за реклама. След ликвидацията на дружеството Ели Скорчева известно време е безработна. Пише концепция за субсидиране на културата, но не среща никакво разбиране в държавните институции. И тъй като е завършила строителен техникум, постъпва в софийския клон на пловдивска строителна фирма като офис мениджър. Там се занимава и с административна работа, и със счетоводство.

Отново професия, прекалено точна и скучна, и твърде далечна от киноизкуството… Ели Скорчева се принуждава да работи дори във фирма за поддържане на обществени сгради като чистачка. Не точно, а като супервайзър на чистачките, което не е много по-различно, защото работи наравно с тях.

Този период от живота на актрисата е свързан и с лични проблеми. Дълги години тя се грижи за възрастните си и болни родители, които почти едновременно остават на легло с първа група инвалидност. Не ги дава в болница, гледа ги вкъщи.

Почти не излиза, с изключение на ходенето по лекари, не се среща с колеги, не посещава премиери. С други думи – напълно скъсва с професията. Няма и пенсия - „заради изгорели архиви“. Но роденият актьор никога не губи форма – това доказва Ели Скорчева с възкръсването си като птицата Феникс на киноекрана след 30 години мълчание.

 

Върна се по триумфален начин

Ели се върна по триумфален начин с този „Кристален глобус“ за най-добра женска роля. Тя ще печели още награди. Когато мина премиерата в Карлови Вари, цялата зала 10 минути ръкопляскаше на Ели Скорчева – тя беше обградена от хора, които изразяваха своя възторг. Имаше смисъл от тези 30 години пауза, за да се върне по този начин.

Стефан Командарев, режисьор

 

Видях историята на майка ми във филма

Реших, че това е моята номинация и за филм, и за актриса, още преди да бях видял другите филми от фестивала. Това е и моята история. Баща ми почина рано, майка ми остана без средства и започна да търси пари за погребение и препитание. И ѝ се случиха ужасни неща. Видях историята на майка ми във филма.  

Майкъл Фасбендър, актьор, член на журито в Карлови Вари

 

Спечели публиката с топлина и човечност

На първо място филмът е много хубав и това беше отбелязано още след премиерната прожекция на 3 юли от публиката, която изключително въодушевено аплодира най-вече актрисата в главната роля - Ели Скорчева. Десетки жени искаха да се снимат с нея - тя ги беше спечелила със своята топлина, човечност и сложен драматичен характер. Филмът е важен, защото не заобикаля реалното ни съвремие, твърде актуален е и работи в съвременна проблематика. Това е филм за хората от трета възраст, най-ощетените пенсионери, които освен това са жертви и на телефонни измамници.

Проф. Божидар Манов, кинокритик

Ванга ѝ предсказва „златни ключове“

При едно посещение Ванга казва на Ели Скорчева: „На стари години златни ключове ще носиш“. Пророчицата не пожелава да обясни повече. Актрисата се допитва и до ходжа, а той ѝ казва, че ключовете означават власт, което включва всякаква, даже и политическа. Скорчева със сигурност не се вижда като политик, въпреки че навремето е едно от лицата на ранното СДС. Дали предсказанието на Ванга е свързано със сегашния успех на кинолегендата, не се знае, а самата Скорчева още не приема, че е на „стари години“, защото в момента е на 69.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"