Изложба представя в Европейския парламент праисторическия комплекс Провадия-Солницата

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. Експозицията от 25 постера със снимки и любопитна информация за уникалните и новите находки в комплекса ще бъде открита на 24 октомври. Тя е подготвена в партньорство с водения от акад. Васил Николов археологически екип, Националния археологически институт с музей на БАН и Историческия музей в Провадия, а домакин на проявата ще е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. 

„България е сред трите страни на Стария континент с най-голям брой и разнообразие на археологически паметници. Малко държави в света имат толкова богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който предизвиква все по-голям научен и обществен интерес и със сигурност заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде разпознаваем в Европа“, каза Емил Радев, след като разгледа новите открития на екипа, които продължават да разширяват историческите познания за живота и дейността на най-ранните производители на готварска сол в Европа.

Древните жители на днешна Провадия са държали монопола върху солта в огромния регион от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, така че добивът на стратегическата суровина е превърнал Солницата в първия „монетен двор“ и най-древния градски център в Европа, припомни акад. Николов. Той уточни, че изложбата в ЕП ще покаже праисторическото селище и като постижение на военната теория, строителното изкуство, търговските връзки и социалната йерархия в периода от 5600 до 4350 г. пр. Хр. 

До края на септември Провадия-Солницата приема посетители от понеделник до събота. На всеки кръгъл час от 9 до 13 ч с водач от екипа туристите могат да се насладят на пътуване назад във времето към корените на европейската цивилизация и да се запознаят с откритията на археолозите.  

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи

Този уебсайт използва "бисквитки"