Пожар изпепели емблематичен небостъргач в Судан (ВИДЕО)

Една от най-известните забележителности в Судан, небостъргач, извисяващ се над река Нил, в който се помещава централата на голяма петролна компания, се превърна в тлееща отломка на фона на тежките боеве между враждуващите военни фракции в столицата, предаде Ройтерс.

Централата на "Грейтър Найл петролиъм опърейтинг кампъни" (GNPOC) е построена по време на петролния бум преди обявяването на независимостта на Южен Судан през 2011 г. и е един от най-скъпите строежи в Судан. Пламъци и дим се издигаха от сградата със стъклена фасада във финансовия квартал на Хартум, близо до мястото, където реките Сини и Бели Нил се сливат, и до райони, за които се сражават суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Не е ясно каква е причината за пожара, който от събота е обхванал небостъргача. СБП обвиниха армията, че го е атакувала заедно с други важни сгради на фона на усилията за изтласкване на паравоенните бойци от позициите, които са заели в столицата в началото на конфликта. От страна на армията все още няма коментар.

Войната между армията и СБП се разрази в средата на април, когато избухна напрежението, свързано с подкрепения от международната общност план за политически преход. Това стана четири години след свалянето на дългогодишния управник Омар ал Башир по време на народно въстание. Конфликтът доведе до мащабни сблъсъци, грабежи и недостиг на храна и лекарства в Хартум и други градове и принуди повече от пет милиона души да напуснат домовете си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"