Рецепти за зимнина: Туршии и лютеници връщат лятото у дома

Трудоемки са, но вкусът им е различен от купешкия

Най-лесно е замразяването във фризера

Ако сте във вихъра на домашното производство на консерви, туршии и лютеници за зимата, вече трябва да побързате – родната реколта е на привършване, а вносната в големите търговски вериги не винаги е с добро качество. Огромните пиперки, патладжани и моркови будят съмнение за химическа намеса, а наличието на нитрати и други подхранващи вещества могат да доведат до разваляне на готовата зимнина. До същото може да доведе и оцетът менте, затова внимавайте къде и какво купувате.

Докато са налични в изобилие пиперки и домати, направете лютеница. Вярно е, че в магазините има голямо разнообразие от този продукт, но домашно приготвената е с несравнимо по-добър вкус и най-важното – знаете какво слагате вътре.

Традиционните зеленчуци за нея са пиперки и домати или доматено пюре, но има рецепти и с патладжани, моркови, тиквички. Това е най-трудоемката храна за зимата, защото продуктите минават през няколко обработки – печене, белене, смилане, варене, стерилизиране. Въоръжете се с търпение и ако може, повикайте някой на помощ – още ръце не са за пренебрегване, особено ако сте решили да произведете по-големи количества.

Сравнително лесен начин да съхраните летни зеленчуци за зимата е като ги замразите във фризера. Имайте предвид, че не всичко става за замразяване. Продуктите, които съдържат много вода – краставици, зелена салата, тиквички – не са подходящи за тази процедура, защото след размразяването се превръщат в каша и губят вкуса си. Същото важи и за плодове като диня и пъпеш.

Можете да пъхнете във фризера печени чушки, без да ги белите, а също и сурови за готвене, нарязани на парченца. Доматите след размразяване стават само за манджа, затова е добре предварително да ги нарежете или настържете и да ги сложите в малки бурканчета – колкото за едно готвене. Замразяват се зелен фасул, бланширан или печен и обелен патладжан, моркови, магданоз и копър (предварително измити, подсушени и нарязани на ситно). Имайте предвид, че зеленчуците и подправките от фризера се добавят в края на готвенето, както са замразени, защото дългата термична обработка разваля и вида, и вкуса им. Затова е добре да ги приготвите в малки разфасовки – веднъж извадени от фризера, те не могат да се замразяват повторно.

Лютеница със сурови пиперки

Необходими продукти:
12 кг домати
8 кг червени чушки
1 винена чаша оцет (малка)
1 л олио
1 с. л. сол
4 с. л. захар
черен пипер, ким или кимион, люта чушка (по желание)

Начин на приготвяне:
Почистените от семето чушки и доматите се режат на едро и се смилат сурови. Варят се почти 3 часа в разлата тава. Като се изпари водата, се прибавят оцетът, олиото, солта (може да се досоли), захарта. Бърка се непрекъснато. По желание могат да се добавят смлян черен пипер, ким или кимион, люта чушка. Горещата лютеница се насипва в бурканчета и се стерилизира 15 минути. Излизат около 34 малки бурканчета.

Пържени сини домати и пиперки

Необходими продукти:
4 кг сини домати
6 кг пиперки (или камби)
2 връзки магданоз
4-5 глави чесън
олио
1 ч. ч. оцет
сол

Начин на приготвяне:
Сините домати се нарязват на дълго на тънки филийки, без да се белят. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата им вода. Изпържват се в олио до зачервяване и се изваждат. В същото олио се изпържват целите пиперки, на които са изрязани дръжките. Внимание – пръска! Патладжаните и пиперките се нареждат плътно в буркани като между редовете се слагат скилидки чесън и магданоз. В останалото олио се сипва оцет (по-малко от 1 ч. ч.) да го загаси и се заливат бурканите, докато се покрият плътно продуктите. Не се стерилизира.

Домати с аспирин

Необходими продукти:
1 кг червени домати
4 таблетки аспирин
сол
олио

Начин на приготвяне:
Доматите се обелват и смилат. На 1 кг пюре се слагат 4 аспирина и сол на вкус. Аспирините се разтварят предварително в малко вода. Сместа се налива в бирени бутилки. Отгоре се сипва около 1 см олио и се затварят с капачки. Не се изварява, държи се на студено.

Мариновани патладжани

Необходими продукти:
6 кг патладжани
1 л оцет
1,5 л вода
250 г захар
1 ч. ч. сол
500 мл олио
2 връзки магданоз
6 глави чесън
дафинов лист, черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на парчета или на колела, без да се белят. Посоляват се и се оставят да си пуснат горчивата вода. Изстискват се и се измиват. Прави се марината от оцет, вода, сол, захар, дафинов лист и черен пипер – да заври. Парчетата патладжан се пускат на порции във врящата марината, докато променят цвета си. Отцеждат се добре. Течността се изхвърля. Олиото се препържва. Патладжаните се смесват с олиото, нарязаните чесън и магданоз. Нареждат се плътно в буркани и се стерилизират 15 минути.

Хит на седмицата

Цели камби с мед

Необходими продукти (за буркан от 3 л):
1,5 кг червени камби, по-дребни
500 мл вода
500 мл оцет
80 г мед
карфиол, моркови, хрян – по желание

Начин на приготвяне:
Дръжките на камбите се изрязват ниско, за да не заемат място. Камбите се надупчват с игла около семенника. Нареждат се плътно в буркан и се заливат със студена саламура от вода, оцет и мед. Между тях могат да се поставят розетки карфиол, моркови и хрян по желание. Затваря се добре и се държи на студено. Не се стерилизира.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"