Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Кандидатите за съдия №1 в разнобой за ВСС

Кандидатите за съдия №1 – Лозан Панов и Павлина Панова показаха различия в част от вижданията си за съдебната реформа, когато бяха изслушани от 51 съдии от Върховния касационен съд (ВКС) в зала „Тържествена” на Съдебната палата. Колегите им поискаха лично да чуят концепциите и да зададат въпроси на двамата, един от които е бъдещият им шеф.

На влизане в залата Панова, която сега е зам .-председател на Наказателната колегия и Панов, който е съдия от Върховния административен съд се поздравиха с ръкостискане. Но в основните им тези за нужната промяна в организацията на правораздаването после се получи разнобой. Според Павлина Панова Висшия съдебен съвет(ВСС) трябва да бъде непостоянно действащ орган. “Колегите трябва да имат контакт със своите представители в съдебния съвет. Фактът, че той е постоянен, демотивира качествени магистрати да се кандидатират за членове”, заяви тя. Лозан Панов смята обратното – че мисиите на ВСС са важни и ако той е непостоянен орган, това ще се отрази на качеството на работата.

“Веднъж вече ВСС е бил непостоянно действащ, законът се е променил, а сега да се върнем в старата ситуация – не бива. Притеснява ме, че с реформата може да застинем в институционалната й част”, обясни Лозан Панов.

“Как да се постигне баланс между броя на съдиите и на делата, за да се намали натовареността?”, попита магистрат. Според Лозан Панов съдиите от ВКС са доста натоварени, защото освен да правораздават, те се произнасят по тълкувателни дела, извършват преподавателска дейност, а трябва и да повишават квалификацията си. Той предлага законодателни промени, с които да се намалят идващите във ВКС дела, както и назначаване на повече съдебни помощници. Панова обаче смята, че проблемът трябва да се реши вътре в съда. Една от нейните идеи е да се определи коефициент за фактическата и правна сложност на делата, а друга – да се създаде Експертен консултативен съвет за проучване на тълкувателни дела.

“Ще положа усилия за добра атмосфера, за намаляване на натовареността и за издигане на авторитета на съдебната власт. Появиха се мнения, че съм външен за съда и парашутист, но аз ще опровергая тази представа”, каза Панов. Той обясни, че познава повечето от колегите си, защото е работил с тях в първите години на кариерата си. Павлина Панова, която от още от 2007 г. е съдия във ВКС обясни, че този факт я натоварва с повече отговорност и че очаква по-голяма критичност от колегите си.
Двамата кандидати ще представят концепциите си пред Висшия съдебен съвет на 29 януари. Ден по-рано се очаква докладът за правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия, който вероятно ще бъде критичен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.