Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

Съдия писател спасява хора в планината

Правораздаването е като лечението – мисията на съдията е да помага на хората

– Не, няма да се призная за виновен. Какво от това, че съм крал от банкомата? Никого не съм ощетил, така да се каже…

– Говорите глупости, подсъдими. Ощетили сте вложителите!

– Ами аз съм глупак, затова. Но влоговете са защитени от държавата, знаете.

– Значи сте ощетили самата държава, следователно и обществото…

– Знам, добре знам, че със съд не се спори, но пък и вие, г-н съдия, не бива да прекъсвате обясненията ми. Поне аз навремето… Вижте, общество, което търпи такава държава, трябва да загуби всичко… плевелите си най-вече. Пък вие, знам и това, ще ме осъдите… традицията трябва да се спазва.

Диалогът е в един от разказите на Кирил Николов, съдия с 15-годишен стаж в наказателното отделение на Районния съд в Пловдив. А разказът се нарича “Mеmento mori” или “Помни, че си смъртен”.

“Диалогът изглежда като да е излязъл от съдебната зала, но приликата е случайна. Писателстването ми е само ефект от писането по необходимост в моята професия”, обяснява съдия Николов. Разказите засега не са събрани в книга, пулбикува в сайтове и във фейсбук.

Освен че пише, съдията е доброволец в Планинската спасителна служба. Лавина го е поваляла под връх Мусала. “Но оцелях с присъща за възрастта ми тогава “младежка веселост”, казва Николов. Миналата пролет, когато под връх Ботев се изгубиха трима младежи, магистратът участваше в издирването. “Хората имат един огромен проблем – мислят се за безсмъртни. Толерантността, търпимостта и благородството са функция на усещаното за кратковременност до степен на мигновенност на живота. Когато осъзнаеш, че съществуваш едва няколко вселенски секунди върху земната кора, можеш да бъдеш осъзнато толерантен и да изпитваш сърдечна любов към останалите същества на земята, които са на нашия хал”, смята Николов. Мотото му е да пише ясно и разбрано, както съдебните си актове. “Когато оформям мотивите си по решенията на делата, стремежът ми е прочитът да бъде достъпен. Мразя злоупотребата с юридическа терминология, защото тя често маскира липсата на ясна и разбираема мисъл, изказана на добър български език”, смята Николов.

Хора от делата, които гледа, понякога са прототипи на героите в разказите, но в обобщен вариант. Например в “Извънредно правосъдие”. Там жена шивачка е глобена по Закона за защита на потребителите. Тя води съдебна битка за права, които в професията не са били никога оспорвани.

“Разбрах едно – всеки има оправдание за стореното от него. Съдиите също. С абсолютна увереност заключих, че има оправдания, за които няма оправдания”, пише в друг разказ. През годините съдия Николов се е произнесъл по десетки дела. Едно от фрапиращите е срещу популярния в близкото минало автокрадец Радослав Цукровски. Николов го осъди по бързата процедура и прати зад решетките. Наскоро се произнесе по мярката за арест на трима младежи, обвинени, че залели с блажна боя млада жена. Тя била приятелка на единия. Причината – ревност. Пред съда се разкаяха и нарекоха постъпката “детинска”.

“Брутална е. Стореното би могло да бъде детинско, ако бяхте поизцапали с боята момичето. Съжалявате, но само защото сте в ареста, където не ви харесва”, обърна се към тримата Николов. Порица ги, че са пуснали и видеоклип, което е демонстрация на безразличие към обществото.

“Оприличавам съдията на лекар с мисия. Дали ще е в централна или изоставена болница, мисията му е да помага на хората. Ако се справя с тази задача, географското или йерахичното място на неговата длъжност няма значение”, смята магистратът. И сравнява работата по всяко дело със строежа на къща. “Започваш от основите и стигаш до покрива. Ако не разбираш какво трябва да сложиш в началото, кой е контекстът, колкото и красив да е завършекът, къщата ще се срине, а делото няма да издържи на обществената оценка”, смята магистратът.

Правосъдието според него трябва да бъде творено, защото не е конвейерно производство. “А творчеството е добронамереност. Разбира се, това не означава автоматично да се отнасяме мекушаво към доказаните извършители на престъпления. Съдията разполага с две огромни власти и невинаги е подготвен за тях – властта на много тежката строгост и на снизхождението. Добронамереност означава да ползваш тези власти за добро – понякога да дадеш тежко наказание на подсъдим, посегнал на изключително обществено благо. Друг път да помилваш човек, който заслужава. Същественото е да убедиш хората, че резултатът е справедлив, а ти си гарантирал правото им да се защитят. Винаги можеш да разбереш дали си го постигнал. В живота няма абсолютни черно и бяло – това са фикции. Когато отсъждаме, е нужно в пространството между двете абсолютни стойности да намерим правилния нюанс на конкретния случай”, смята магистратът. По думите му, ако се съди с морал и компетентност, ще се претвори на практика максимата на Гай, че “правото е изкуство за доброто и справедливото”.

“Хайде сега пак той ли, съдията съдник, да оправя чуждите бакии. Мъдрост трябва, за да се знае, че съдебната воля е ерзац на добросъвестността”, описва Николов призванието на правораздаващия в друга своя творба.

И като планински саписител намира връзка с професията на магистрат.

Защото правилното отношение към планината е същото като между самите хора, където се намесва правото. Защото планинското спасяването е досущ като правосъдието. Защото и двете са лукс. Ако не внимаваме, действаме самозабравено и неподготвено, не ценим себе си и чуждите блага, ще закъсаме в планината и ще се сърдим на спасителната служба, че се бави. Същото е и със съдебния процес – всички плачат, че е бавен и неефективен, но не се сещат, че като явление на властта съществува само защото самите те съзнателно грешат помежду си, заключава Кирил Николов.

Магистратът с разнолики интереси е завършил художествена гимназия, с профил живопис, фотографира интересни местности, а плановете му са, когато издаде първата си книга с разкази, да направи изложба със свои картини и най-добрите фотоси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.