На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Деца не се опазват с безсилни наредби

Бургас, както знаем, отдавна се състезава за приза „Град за чудо и приказ”. Начинание, похвално и достойно за уважение. В тази връзка общинските съветници тези дни решили да въведат вечерен час за лица под 18 години. Така лудите млади бургазлии след 22 ч може да са навън само с мама и тате, или пък с бележка от мама и тате, ако са с различен от тях пълнолетен придружител.

Тази новина дълбоко ме развълнува, защото ме върна едни има-няма 30 години назад, когато пак така имаше вечерен час, а учителите патрулираха по улиците, дебнейки със зорко око за някой отлъчил се непълнолетен (те и пред църквите дебнеха по Великден, и въобще навсякъде си дебнеха, но това е друга тема). Хубаво е човек да си припомни младостта, става му някак мило. Допускам и у общинарите такъв внезапен порив на носталгия и криза на средната възраст, нещо като да си изровиш колекцията картинки от дъвки „Идеал” и да въздишаш по доброто старо време, ех. Иначе защо биха направили римейк на наредба отпреди 30 г.? Не разбрах само учители ще патрулират ли и въобще кой ще следи строго за спазването на наредбата. Също така не разбрах тези бележки нотариално заверени ли ще са, копия от личните карти на родителите ще трябва ли да се прилагат, или следящите (които и да са те) ще разчитат на тийнейджърската добросъвестност (което само по себе си е оксиморон). Като се сетя навремето с каква лекота фалшифицирахме медицински бележки с все засуканите диагнози и почерци, ми става весело. Кажете ми, уважаеми общински съветници, кое би попречило на един тийн да напише бележка „Мама пуска Гошко на диско”, да я подпише и да ви я размаха пред носовете? Или важното е вие да сте си измили ръцете? Наредба има ли – има. Бележка има ли – има. Другото са подробности.

Още по-весело ми става, като си помисля, че немалко лица под 18 г. вече имат деца. Представям си двама родители на 17 как се прибират с бебето от късно гости при мама и тате с бележка от мама и тате (съответно баба и дядо, че то и бебето, горкото, попада под ударите на закона). Въобще една веселба ще настане, едно рязко спадане на нивото на престъпността и инцидентите, абе град за чудо и приказ.

И от толкова весело накрая ми става и леко тъжно. Защото такава наредба е израз на пълно безсилие. Тя автоматично изключва наличието на какъвто и да било родителски авторитет, загриженост и контрол. Също така не допуска и вариант, в който полицията започва да си върши работата, за да превърне града в едно (доколкото е възможно) безопасно място. Просто сигурността на децата ще бъде поверена на една (най-често фалшива) бележка, това е. Всъщност я издайте една наредба децата да бъдат държани в клетка до навършване на 18 години, колко му е. Важното е да заспивате с чувство за свършена работа и изпълнен дълг. След вечерния час.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.