Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Кандидат-президент в Турция дари по 500 турски лири на своите съперници за предизборната им кампания

Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Съдът отстрани от длъжност кметицата на “Младост” Иванчева и заместничката й Петрова Опитала да уволни заместника си Русев, след като свидетелствал срещу нея

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Задържаха трима мъже, опитали се да избягат на столични полицаи с краден джип

Замразена е подготовката за срещата на Путин и Тръмп

Учени изследват произхода на инките с помощта на генетиката

Повдигнаха три обвинения на шефа на КАТ-Благоевград

Прокуратурата: Иванчева опитва да влияе на свидетелите по делото в администрацията на район “Младост”

Правят регистър на биопроизводителите

Задържаха шофьора на тира, ударил автобус на “Тракия”

Множество протести срещу проява на крайната десница в Берлин

Издирват шуменец

Деца не се опазват с безсилни наредби

Бургас, както знаем, отдавна се състезава за приза „Град за чудо и приказ”. Начинание, похвално и достойно за уважение. В тази връзка общинските съветници тези дни решили да въведат вечерен час за лица под 18 години. Така лудите млади бургазлии след 22 ч може да са навън само с мама и тате, или пък с бележка от мама и тате, ако са с различен от тях пълнолетен придружител.

Тази новина дълбоко ме развълнува, защото ме върна едни има-няма 30 години назад, когато пак така имаше вечерен час, а учителите патрулираха по улиците, дебнейки със зорко око за някой отлъчил се непълнолетен (те и пред църквите дебнеха по Великден, и въобще навсякъде си дебнеха, но това е друга тема). Хубаво е човек да си припомни младостта, става му някак мило. Допускам и у общинарите такъв внезапен порив на носталгия и криза на средната възраст, нещо като да си изровиш колекцията картинки от дъвки „Идеал” и да въздишаш по доброто старо време, ех. Иначе защо биха направили римейк на наредба отпреди 30 г.? Не разбрах само учители ще патрулират ли и въобще кой ще следи строго за спазването на наредбата. Също така не разбрах тези бележки нотариално заверени ли ще са, копия от личните карти на родителите ще трябва ли да се прилагат, или следящите (които и да са те) ще разчитат на тийнейджърската добросъвестност (което само по себе си е оксиморон). Като се сетя навремето с каква лекота фалшифицирахме медицински бележки с все засуканите диагнози и почерци, ми става весело. Кажете ми, уважаеми общински съветници, кое би попречило на един тийн да напише бележка „Мама пуска Гошко на диско”, да я подпише и да ви я размаха пред носовете? Или важното е вие да сте си измили ръцете? Наредба има ли – има. Бележка има ли – има. Другото са подробности.

Още по-весело ми става, като си помисля, че немалко лица под 18 г. вече имат деца. Представям си двама родители на 17 как се прибират с бебето от късно гости при мама и тате с бележка от мама и тате (съответно баба и дядо, че то и бебето, горкото, попада под ударите на закона). Въобще една веселба ще настане, едно рязко спадане на нивото на престъпността и инцидентите, абе град за чудо и приказ.

И от толкова весело накрая ми става и леко тъжно. Защото такава наредба е израз на пълно безсилие. Тя автоматично изключва наличието на какъвто и да било родителски авторитет, загриженост и контрол. Също така не допуска и вариант, в който полицията започва да си върши работата, за да превърне града в едно (доколкото е възможно) безопасно място. Просто сигурността на децата ще бъде поверена на една (най-често фалшива) бележка, това е. Всъщност я издайте една наредба децата да бъдат държани в клетка до навършване на 18 години, колко му е. Важното е да заспивате с чувство за свършена работа и изпълнен дълг. След вечерния час.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.