На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Деца не се опазват с безсилни наредби

Бургас, както знаем, отдавна се състезава за приза „Град за чудо и приказ”. Начинание, похвално и достойно за уважение. В тази връзка общинските съветници тези дни решили да въведат вечерен час за лица под 18 години. Така лудите млади бургазлии след 22 ч може да са навън само с мама и тате, или пък с бележка от мама и тате, ако са с различен от тях пълнолетен придружител.

Тази новина дълбоко ме развълнува, защото ме върна едни има-няма 30 години назад, когато пак така имаше вечерен час, а учителите патрулираха по улиците, дебнейки със зорко око за някой отлъчил се непълнолетен (те и пред църквите дебнеха по Великден, и въобще навсякъде си дебнеха, но това е друга тема). Хубаво е човек да си припомни младостта, става му някак мило. Допускам и у общинарите такъв внезапен порив на носталгия и криза на средната възраст, нещо като да си изровиш колекцията картинки от дъвки „Идеал” и да въздишаш по доброто старо време, ех. Иначе защо биха направили римейк на наредба отпреди 30 г.? Не разбрах само учители ще патрулират ли и въобще кой ще следи строго за спазването на наредбата. Също така не разбрах тези бележки нотариално заверени ли ще са, копия от личните карти на родителите ще трябва ли да се прилагат, или следящите (които и да са те) ще разчитат на тийнейджърската добросъвестност (което само по себе си е оксиморон). Като се сетя навремето с каква лекота фалшифицирахме медицински бележки с все засуканите диагнози и почерци, ми става весело. Кажете ми, уважаеми общински съветници, кое би попречило на един тийн да напише бележка „Мама пуска Гошко на диско”, да я подпише и да ви я размаха пред носовете? Или важното е вие да сте си измили ръцете? Наредба има ли – има. Бележка има ли – има. Другото са подробности.

Още по-весело ми става, като си помисля, че немалко лица под 18 г. вече имат деца. Представям си двама родители на 17 как се прибират с бебето от късно гости при мама и тате с бележка от мама и тате (съответно баба и дядо, че то и бебето, горкото, попада под ударите на закона). Въобще една веселба ще настане, едно рязко спадане на нивото на престъпността и инцидентите, абе град за чудо и приказ.

И от толкова весело накрая ми става и леко тъжно. Защото такава наредба е израз на пълно безсилие. Тя автоматично изключва наличието на какъвто и да било родителски авторитет, загриженост и контрол. Също така не допуска и вариант, в който полицията започва да си върши работата, за да превърне града в едно (доколкото е възможно) безопасно място. Просто сигурността на децата ще бъде поверена на една (най-често фалшива) бележка, това е. Всъщност я издайте една наредба децата да бъдат държани в клетка до навършване на 18 години, колко му е. Важното е да заспивате с чувство за свършена работа и изпълнен дълг. След вечерния час.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.