Агнето най-върви с червено вино, богато на плод

Борецът по Великден съвсем не е нашареното яйце, а червеното вино! Питието на древногръцките боговете е категоричен победител, особено когато трябва си партнира с празничното агне. Самото агне се приема като вид курбан на Великден.

Често по селата се колят млади мъжки агнета и се пекат цели на жар или пък във фурна - пълнени с дреболии, ориз и подправки. В градовете агнешко се приготвя със спанак, пикантно агнешко печено, пълнена агнешка плешка.

Много разпространена е и капамата от агнешко месо, в която се слагат и пресен лук, моркови, домати, картофи, спанак, магданоз. Всичко се овкусява със сол, черен и червен пипер, задушава се и се поднася с много добро настроение и с пожелания за здраве и берекет.

Под каквато и да е форма агнето, то се отличава със солиден вкус, затова виното за него, освен че трябва да е червено, но и трябва да е с богата плодова свежест. Най-добрият избор за такова ”тежко” вино са малбек или темпранийо.

От сорта „Малбек” се приготвят висококачествени червени вина с дълбок и плътен, почти черен цвят, сериозни танини и много приятна сочност. Ароматите на един богат малбек са на тъмна череша, малина, зряла, почти сушена черна слива, черна стафида, кафе и кожа. Най-добрите вина от малбек се правят в Аржентина, макар че сортът е бил доста разпространен в Южна Франция.

След изключително студената зима на 1956 г. там загиват повече от 75% от лозите. Още по-любопитно е, че малбекът е наречен на унгарския селянин, който го донесъл във Франция.

Друго отлично предложение за великденското агне е вино от сорта „Темпранийо”. То е с произход от района на Ла Риоха, Испания. Името му идва от испанската дума temprano (рано) предвид ранното му зреене. Младите вина от темпранийо имат дълбок плътен цвят и меки плодови нюанси на ягода, боровинка, касис, малина и черница.

С отлежаването се прибавят и аромати на узряла слива, какао и тютюн.
Отглежданите и в България сортове като мерло, каберне совиньон и мавруд също са по върховете на класациите за най-добро питие към агнето. Виното от мерло се отличават с интензивночервен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет.

Има комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели. У нас този сорт е разпространен главно в Южния лозарски район.

В България каберне совиньон е на първо място между сортовете за червени вина и вероятно масово ще присъства до великденското агне. То е и най-разпространеният в света червен винен сорт грозде с произход от района на Бордо, Франция. Отличава се с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на касис, къпина и черница.

При отлежаване в дъбови бъчви развива богат комплексен аромат с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела. Маврудът е с наситен рубинен цвят, достатъчна запасеност на танини и киселини и специфичен много приятен аромат, в който се долавя къпина и зряла черница.

Ако сте почитатели на вината от Новия свят, с агнето може да заложите на сира, чийто произход е от Иран. През 2001 г. е засаден на малки площи и в България в района на град Любимец и в Сакар. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. С остаряването си придобиват нови ароматни нотки на шоколад, тютюн и кожа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме