Шефът на БЧК-Варна: Шансовете да има оцелели под руините е минимален

Шансовете да има оцелели под руините на срутилия се вър Варна хотел е минимален, коментира шефът на БЧК-Варна Илия Раев, който наблюдава операцията отблизо до ранните часове на днешния ден, съобщава varna.topnovini.bg.

На мястото са и областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних и началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Тихомир Тотев.

Цяла нощ аварийно-спасителни екипи и тежка техника разчистваха тоновете строителни материали , а около 3 часа през нощта от Пловдив пристигнаха и следови кучета. Въпреки това обаче операцията не пожъна успех.

Рано сутринта в разораването на камарите строителни материали се включи и втори багер, а полицаи поканиха близки на затрупаните работници да се включат в разчистването на арматурата. Цяла нощ хората прекараха в колите си пред портала на "Слънчев ден" с надеждата, че по някакво чудо близките им може да са оцелели. Според областния управител обаче това е малко вероятно, защото тежката верижна техника е стъпкала камарите.

Докато багерите отъпкваха купчините строителни материали, полицаи от Пето РПУ се опитваха да изгонят представителите на медиите, които снимаха операцията от ската над алеята, който е извън загражденията. Те заслепяваха с прожектори журналистите и им се присмиваха ехидно, когато присвиваха очи.

Роднините на изчезналите работници не скриха негодуванието си от неведението, в което ги държат институциите.

Тримата работници, за които се оказа, че са били без трудов договор с подизпълнителя "Бултранс груп", са роми от квартал Аспарухово, от Максуда и Девня.
И деветимата работници не са имали трудови договори с който и да е от юридическите субексти в тази строителна история. Това твърди пред Нова телевизия шефът на Инспекция по труда във Варна Иван Иванов.

„В момента нито един от работещите не може да потвърди кой го е наел. Информацията от тях е за физическо лице с едно име и в днешния ден това ще изясняваме дали има юридическо лице, което да носи отговорността. Двама от изчезналите не са имали инструктаж. В 16 часа длъжностното лице на „Планекс” е издал разпореждане да не се влиза в сградата, защо това е нарушено и се е допуснало влизане, не се знае. Събираме сведение, имаме информация кой е разпоредил, това е едно от физическите лица, той е разпоредил да се кърти и да се реже с резачи”, разкрива още шефът на Инспекцията по труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини