Какво остава след края на една връзка

Белезници с розови пухчета. Сладко плюшено мече със сърце, предсмъртна бележка, останала недовършена, брадва... Какви ли са били връзките, за да оставят след себе си такива материални доказателства за съществуването си?

Всеки в даден момент от живота си е преживял някаква раздяла. Мислил си е, че в този момент няма човек, който да страда така силно. По темата може да се поспори. Особено ако спорещите се разходят из Музея на провалените връзки в Загреб. Да, такова място съществува, и в него заедно с предметите, останали след раздялата, може да намерите и историите зад тях. Написани лично от влюбените.

Олинка Вищица, филмов продуцент, и Дражен Грубишиц, скулптор, се обичат и са убедени, че винаги ще са заедно. След 4-годишна връзка обаче се стига и до раздялата им през 2003 г. Тогава двамата се шегуват, че може да си направят музей, в който да съхранят остатъците от любовта, която някога са изпитвали. Три години по-късно Дражен се свързва с Олинка, като този път предлага старата идея напълно сериозно. Двамата разпитват приятелите си дали биха дарили предмети, останали след края на техните връзки, и скоро колекцията е готова. За първи път е показана през 2006 г. Тогава все още няма постоянен дом. Създателите обикалят с нея по света и се радват на интерес в Аржентина, Македония, Германия, Великобритания, САЩ. По пътя броят на експонатите се увеличава, като само берлинчани даряват 30 предмета, докато колекцията е в Берлин.

Междувременно двойката се опитва да получи финансиране, за да може да избере и постоянна локация. Накрая Грубишиц и Вищица решават да инвестират сами и създават първия частен музей в Загреб, който отваря врати през октомври 2010 г. За разлика от другите музеи в града той работи седем дни в седмицата и годишно привлича повече от 40 хил. посетители. През 2011 г. музеят получава и Kenneth Hudson Award, която се дава на музей, човек или група предмети, които по нетрадиционен и оригинален начин карат обществото да се замисли за ролята на музеите.

Експонатите наистина са интересни. Всеки от тях повдига въпроса дали дарителят не се надява тайничко бившата му половинка да се отбие в музея и да види, че от другата страна връзката е напълно приключена или пък... не съвсем. Връзките са странно нещо. Доказва го брадвата, придружена от бележка, в която се уточнява, че с нея жена е разцепила на трески мебелите съпруга си, след като го хванала в изневяра. Друг дарител е оставил предсмъртна бележка, написана от майка му, преди да се самоубие. Сред предметите има и рутер с лаконичното обяснение „Не се получи”.

Наред с експонатите, които могат да бъдат разгледани в Загреб или в пътуващите изложби, музеят предлага и виртуална разходка, а ако някой иска да сподели нещо прекалено лично, може да го направи в секцията Confessional и да ограничи достъпа до него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл