Във всеки дом ще има ром

След бунтовете в Гърмен уважаваният от мен професор Михаил Константинов някак си просветителски възкликна, че „ромската интеграция е пълна боза“ и „трябва да върнем казармата“ . Там според него те по-успешно ще се интегрират. Виж, на това бих казал, че е пълна боза. Към какво да се интегрират? Към корумпирания модел на политически живот в България? Ами че те там са най-интегрирани. Само им даваш пари за интеграция и те гласуват за теб.

Това, което се случва в Гърмен, се случва в още стотици градове и села. И това не е ромски проблем, а български. В някои градчета и села е дори далеч по-трагично, отколкото в Гърмен, но там няма млади хора, за да се бунтуват. България е минно поле от такива проблеми и тепърва ще чуваме за политическия Горни Лом и Иганово. Хората в тези места може и да мразят вече циганите, но бунтът неправилно е насочен към тях, а трябва да е срещу българския начин на управление на държавата, корумпирания начин да се стигне до властта. Стават кметове, а след това управници и ромски лидери се правят на субекти, преяли с круши и газирана вода – не помръдват за да не...

Проф. Константинов бърка, че казармата може да ограмоти ромите и да ги цивилизова. Това, което съм виждал с очите си като отношение към тях, е несъвместимо с понятието „хомо сапиенс“. Отделно, ромите са много и различни. Някои от тях например приемат българите за мързеливи и крадливи, защото са чисти, защото работят, защото са задружни и защото държат на думата си. Други са просто „изгубеният вид“ - тотално декласирани от обществото хорица. А да обясняваме, че всички са едни и същи е пагубно.

Пагубно, защото проблемите се решават със закони. Още повече с тяхното прилагане. Например, за да искаш едни хора да си плащат ток, вода, данък имот, данъци, те първо трябва да са редовни граждани - да живеят на реален адрес, да има редовно издадени документи, да знаят как се казват децата им и да могат да бъдат редовно призовавани. Тоест трябва да са уседнали. Само уседнали хора плащат данъци. Единственият изход, за да се вкарат нещата в норма, е къщурките да се узаконят или тези семейства да бъдат настанени легално някъде.

Като казах уседналост, се сещам за избори. Попитайте който и да е българин, дали ромският вот е купен. Твърдият отговор – купен е. Нека сега приемем, че някой, от някоя партия е докарал всички тези роми в Гърмен, за да стане кмет. Колко от българите са гласували за същата тази партия, която е докарала ромите в полза на властта? И да ги попитаме дали отново биха гласували за партията, докарала им този проблем?

Нека погледнем и към десетките другите градове и села в България като Гърмен. Хора, бихте ли гласували за партия, която пазарува гласовете на ромите и ви ги води в задния двор?

Уви, излишни въпроси. Като дойдат изборите наесен, във всеки дом ще има ром.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи