ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Калфин: След десет години пенсиите ще са с 40% по-високи

С 40% по-високи пенсии ще получават новите пенсионери след 10 години. Това обяви социалния министър Ивайло Калфин пред bTV. „Проектът предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години действителен такъв, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години”, обясни Калфин.

„Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. Запазват се възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието. От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор “Отбрана и сигурност”, като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст”, добави министърът.

Калфин коментира, че не е сериозно това, което искат от „Атака”, а именно минималната пенсия да стане 500 лева.

„500 лева е нереалистично, както иска Атака. 6 млрд. лева допълнителни трябва да дойдат. Това е сметката. Нека обяснят от къде?, попита Калфин.

Относно изравняването на възрастта при мъжете и жените, Калфин обясни, че така ще се заличи една несправедливост в момента. „Това ще засегне жените, родени след 1972 години. Всички останали ще се пенсионират по-рано. В момента има дискриминация спрямо жените. Те работят по-малко и при по-ниско заплащане. Пенсионирането се прави на база стаж и пари. Така те получават по-ниски пенсии. Когато се изравни възрастта, няма да има дискриминация”, каза още социалният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете