Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Андрешко имал събрат в Трекляно

Треклянецът Велин Гъжин на 100% е събрат на героя Андрешко от едноименния разказ на Елин Пелин, обяви местният краевед, бивш военен и ватман Георги Младенов /79Г/.

Историята, която бай Георги описал в разказ и вече излязъл в пенсионерско издание, е от 20-те години на миналия век. Гъжин карал хора и багаж с кабриолета си – от Кюстендил, от Перник и Земен до с.Трекляно. Една вечер качил от Земен солиден господин. Обръщението на Гъжин към познати и непознати било „синке“. Докато пътували, го пипатал – „Ти, синке – какъв си, грамотен ли си?. Разбрал, че е съдия изпълнител и отива в Трекляно да секвестира гъдулката /кеменето/ и каквато намери покъщнина на треклянеца Секо Дойчинов заради негови дългове към банка в столицата.

Треклянският Андрешко – Велин Гъжин, решил да действа. Предложил на съдията да се отбият в крайпътния хан на Стоян Раянски – да пият по ракия и да хапнат нещо. Още не отпили от питието, Велин излязъл да нагледа и нахрани конете пред кръчмата. Качил се на капрата и с все сила подкарал към Трекляно – да предупреди Секо Дойчинов да скрие гъдулката си. „Че той сиромахът ще остане без инструмент е ще гладува и той и децата му, а народът в Трекляно ще остане без веселба и свирач, ако секвестират кеменето му“, разсъждавал Гъжин. И т.н. – разказва с вълнение за „приключението по Елин Пелин“ в Треклянско краеведът Младенов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.