С аниме, компютри и роботи стартират Дните на японската култура

Странни създания, изпълзели сякаш от японска анимация, се смесваха с най-обикновени геймъри - до един “луди за връзване” по японските игри, вчера в столичния Интер Експо център.

26-ите дни на японската култура в България започнаха с эестивала Aniventure, който се провежда за 10-и път у нас. Той е двудневен и днес от 10 ч сутринта до 20 ч също ще има какво да се види - изложба, работилнички, щандове, гейминг зона, лекции и демонстрации. Тази година организаторите са подготвили и нов специално създаден за фестивала кът, посветен на японските традиции. За първи път на това издание ще се проведе и съревнование за сглобяване на популярните японски роботи Gundam.

Фестивалът за съвременна и традиционна японска култура Aniventure 2015 се организира от Национален клуб за аниме и манга НАКАМА с подкрепата на посолството на Япония в България.

Вчера хиляди любители на аниме и манга комиксите, конзолните и компютърните игри и бойните изкуства минаха през атракциите на фестивала, които заемат площ от над 5000 кв.м. Те играха на конзолите, изработваха фигурки, костюми и аксесоари и рисуваха любимите си анимационни образи, пробваха се във видеомонтажа и визуалните ефекти.

Демонстрациите по бойни изкуства бяха сред най-атрактивните, но всички очакват с нетърпение пирона в програмата. Това е най-голямата и най-очаквана атракция на събитието - косплей. Тази година състезанието по разиграване на японски анимации ще достигне рекорден брой участници, но само 150 от тях ще бъдат допуснати да се състезават за големите награди и участие в Европейския конкурс за косплей в Англия. За втора поредна година победителят от косплей конкурса в рамките на Aniventure 2015 ще получи Специалната награда на японския посланик.

Що е косплей и има ли почва у нас?

Първото Анивенчър събитие в България се провежда преди 10 години, като тогава събира около 100 почитатели на японската анимация. Постепенно то се разраства до мащабите на голям фестивал с над 6000 посетители, множество чуждестранни гости и международни награди.

Аниме е японска анимация, възникнала въз основата на японските комикси манга в началото на ХХ в. У нас става популярна през 70-те и 80-те години на миналия век. Аниметата не са детски филмчета, а са с всякаква тематика - научна фантастика, криминална, ученически историйки, спортни и дори еротични и порно сюжети. Има над 30 аниме и манга жанра.

В България анимето има фенгрупи, които се занимават с косплей (от costume и play) - разиграването на сценки от филмчетата с възможно най-правдоподобни костюми и грим, за който актьорите (най-често тийнейджъри) наемат професионални гримьори. Костюмите и аксесоарите се шият и поръчват специално.

Такива групи по косплей съществуват в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл