Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

NASA тества прототип на луноход

Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource Prospector, наричан RP15, в центъра “Джонсън”, тествайки част от технологиите, необходими за функционирането му на лунната повърхност.

Дан Андрюс, който е мениджър на проекта, казва, че идеята за създаването на RP15 се е родила през есента на 2014 година. Хардуерът е създаден от екипа, конструирал хуманоидния робот Robonaut на Международната космическа станция (МКС), a софтуерът е базиран на програмия код, използван за апарата Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer.

Тестовете на RP15 са преминали успешно, демонстрирайки възможностите на някои от ключовите технологии, сред които са инструментите за извършване на сондажи и взимане на проби. Според плановете в момента луноходът ще бъде изстрелян с ракета от среден клас като Falcon 9 на компанията SpaceX през 2020 година. Апаратът ще се приземи близо до един от полюсите на Луната. Роувърът ще бъде оборудван с неутронен спектрометър, за да изследва залежите на воден лед в лунната повърхност. Захранваният със соларни панели луноход ще се придвижи до намиращите се във вечна сянка кратери, където вероятността да намери лед е най-голяма, а след това ще върне в огряна от Слънцето зона, за да анализира пробите. Андрюс изтъква, че експедицията може да се осъществи в рамките на дългия две седмици лунен ден, като така ще се избегне по-сложната и по-скъпа разработка на роувър, който да издържи дългата лунна нощ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.