Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

NASA тества прототип на луноход

Прототип на роувър, проектиран да търси воден лед на полюсите на Луната, е преминал през серия изпитания на Земята, очаквайки възможности за финансиране и потенциални партньорства за реализиране на експедиция, пише Space, цитиран от Фокус. Екип на американската Национална космическа агенция (NASA) е изпробвал прототипната версия на Resource Prospector, наричан RP15, в центъра “Джонсън”, тествайки част от технологиите, необходими за функционирането му на лунната повърхност.

Дан Андрюс, който е мениджър на проекта, казва, че идеята за създаването на RP15 се е родила през есента на 2014 година. Хардуерът е създаден от екипа, конструирал хуманоидния робот Robonaut на Международната космическа станция (МКС), a софтуерът е базиран на програмия код, използван за апарата Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer.

Тестовете на RP15 са преминали успешно, демонстрирайки възможностите на някои от ключовите технологии, сред които са инструментите за извършване на сондажи и взимане на проби. Според плановете в момента луноходът ще бъде изстрелян с ракета от среден клас като Falcon 9 на компанията SpaceX през 2020 година. Апаратът ще се приземи близо до един от полюсите на Луната. Роувърът ще бъде оборудван с неутронен спектрометър, за да изследва залежите на воден лед в лунната повърхност. Захранваният със соларни панели луноход ще се придвижи до намиращите се във вечна сянка кратери, където вероятността да намери лед е най-голяма, а след това ще върне в огряна от Слънцето зона, за да анализира пробите. Андрюс изтъква, че експедицията може да се осъществи в рамките на дългия две седмици лунен ден, като така ще се избегне по-сложната и по-скъпа разработка на роувър, който да издържи дългата лунна нощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете