"Катерина Измайлова" - музикалният и визуален триумф на Шостакович за пръв път на софийска сцена

Музикалният и визуален триумф на Шостакович “Катерина Измайлова” ще бъде представен на сцената на Зала 1 на НДК на 22 октомври. Новаторска, умна и шокираща – така критици и публика определят операта, базирана на новелата “Лейди Макбет от Мценска околия”. Продукцията на вече доказалия се тандем Монте Мюзик и Държавна опера Русе никога не е играна на софийска сцена, независимо че вече десетки години е в афиша на оперните театри по цял свят.

В България операта е поставена на 7 април 1965 г. на сцената на Русенска опера, където все още пазят оригиналната партитура с ремарките на Шостакович. Диригент тогава е Ромео Райчев, а режисьор - Евгени Немиров. Половин век след премиерата в България диригентът Найден Тодоров и режисьорът Вера Немирова (дъщеря на Евгени Немиров), дават нов живот на оперния шедьовър.

“Лейди Макбет от Мценска околия” е оригиналното заглавие на операта, която комбинира ярка и вълнуваща музика със сцени на силна емоция, насилие и сексуалност и веднага след премиерата й през 1934 г. се превръща в хит. В продължение на две години след триумфа й постановката е играна над 200 пъти в Москва и Ленинград, представяна е на сцени от Лондон през Ню Йорк до Аржентина. През 1936 Сталин с делегация от социалисти гледа операта в Болшой Театър и налага цензура върху нея.

След това трагично развитие Шостакович така и не успява да завърши нито една опера, а “Лейди Макбет” е почти забравена. Завръща се през 60-те години на 20-ти век, когато лично композиторът й участва в нейната редакцията, а операта е поставена с ново име “Катерина Измайлова”.

Продукцията е определяна като симфонична опера, изпълнена с красива театрална драматургия, музика и послания, които остават в съзнанието на зрителя, дълго след като завесите са спуснати. Първото действие започва без прелюдия, която да подготви публиката за това, което предстои.

Творческият екип на “Катерина Измайлова” разработва постановката в унисон със световните и европейски оперни тенденции. Акцентът е върху драматургичния текст, който е определящ в цялостната концепция на спектакъла. В спектакъла ще видим едни от най-изявените български солисти Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков, хор и оркестър под диригентството на Найден Тодоров.

Билетите за “Катерина Измайлова” са на цени от 20 до 50 лв и се продават в Билетния център на НДК, мрежите на тикетпортал и ивентим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл