Застреляха стрелеца от Орегон, убил поне 10 души

Полицията е открила стрелеца от Орегон, който откри престрелка вчера и уби поне 10 души, други седем бяха ранени. Служителите на реда са заловили килъра в една от сградите. Полицаите са започнали престрелка с него, в която е бил ликвидиран.

Поне десет души са били убити и поне седем са били ранени днес при стрелба в общинския колеж "Умпкуа" в град Роузбърг в американския щат Орегон. Първоначално се съобщаваше са 15 загинали и над 20 ранени.

Местните правоохранителни органи са назовали името на злосторника – Крис Харпър Мерсър. 26-годишният мъж е живял в околностите на град Роузбърг, където се намира злощастния колеж, но не е бил студент там. Извършителят е обсъждал в интернет плановете си за стрелбата, както и мотива си, че това е бил единственият шанс да се появи по новините. Някои от коментарите в интернет под неговото послание са били такива, в които той е бил съветван как да го изпълни и какво оръжие да използва. Само едни-единствен коментар е бил с молба да размисли в намерението си.

Полицията е извикала на разпит семейството на Мерсър и неговите приятели и внимателно разучава оставените от него съобщения в социалните мрежи в интернет.
Президентът на САЩ Барак Обама изрази гнева и мъката си за поредната масова стрелба в страната, взела жертви и призова за по-строг контрол над личното огнестрелно оръжие.
„Това се превръща в Рутина“, бе реакцията на Обама.

„Ние можем да направим нещо по въпроса, но за това трябва да променим законите“, каза Обама.

„Не трябва да е толкова лесно за някой, който иска да нанесе вреда, да получи огнестрелно оръжие“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят