Храна от боклука

През 2013 година младият британски шеф готвач Адам Смит вече е напълно убеден, че трябва да се пребори с разхищаването на храна и се заема да предотврати част от процеса. Така създава Real Junk Food Project (RJFP) и първото заведение, където се консумира храна от боклука - в Лийдс, разказва АФП.

Да, точно така! Става дума за продукти, които са с наскоро изтекъл срок на годност или предстоящ скоро такъв и които основно големите вериги магазини изхвърлят всеки ден. Разбира се, всичко, което се събере, се проверява изключително внимателно дали наистина става за ядене. И очевидно това е така, след като за 2 години в Лийдс няма нито едно оплакване, да не говорим по други места в света. Защото се оказва, че инициативата на Смит вече е реализирана в 120 кафенета в света, включително в Австралия, Франция, Южна Корея, САЩ и Нигерия. Едно от най-важните неща в проекта е, че който влиза да консумира в тези заведения, не е задължен да плаща, защото всеки оставя толкова, колкото може. Това помага за плащането на наемите и разходите по приготвянето на храната. Иначе във веригата на Смит работят единствено доброволци. Младият британец казва, че от стартирането на проекта до сега са събрани и преработени около 200 тона храни. Признава, че RJFP работи на ръба на фалита, но твърди, че няма да се откаже. Напротив, иска да се пребори за законодателна промяна във Великобритания, с която официално да се разреши консумацията на храна с изтекъл срок срок на годност. Смит дори успял да организира за депутати демонстрация на готвене с подобни продукти. Да се бори за това го мотивирало и друго. Първоначално искал в кафенето си в Лийдс да храни бездомниците. После обаче се оказало, че много семейства с ниски доходи също имат нужда от него.

В защита на идеята си младият мъж и съмишлениците му посочват, че според данните на ООН годишно в света се изхвърлят около 1,3 милиарда тона храна, огромната част от която е напълно годна за ядене. Във Великобритания Смит създава все по-стройна организация, като от известно време доста частни лица и фирми сами носят бракувани храни, което доста облекчава екипа. Това позволи например неотдавна да бъде отворено място за хранене в църква в Брайтън, благодарение на което 200 души седмично оцеляват.

В началото на седмицата обаче Смит се сблъска и с омраза. На входа на кафенето в Лийдс с надпис на английски той покани бежанци да се хранят вътре. Това доведе до заплахи за физическа разправа с него и екипа му, а полицията се зае да разследва заканите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл