Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Храна от боклука

През 2013 година младият британски шеф готвач Адам Смит вече е напълно убеден, че трябва да се пребори с разхищаването на храна и се заема да предотврати част от процеса. Така създава Real Junk Food Project (RJFP) и първото заведение, където се консумира храна от боклука – в Лийдс, разказва АФП.

Да, точно така! Става дума за продукти, които са с наскоро изтекъл срок на годност или предстоящ скоро такъв и които основно големите вериги магазини изхвърлят всеки ден. Разбира се, всичко, което се събере, се проверява изключително внимателно дали наистина става за ядене. И очевидно това е така, след като за 2 години в Лийдс няма нито едно оплакване, да не говорим по други места в света. Защото се оказва, че инициативата на Смит вече е реализирана в 120 кафенета в света, включително в Австралия, Франция, Южна Корея, САЩ и Нигерия. Едно от най-важните неща в проекта е, че който влиза да консумира в тези заведения, не е задължен да плаща, защото всеки оставя толкова, колкото може. Това помага за плащането на наемите и разходите по приготвянето на храната. Иначе във веригата на Смит работят единствено доброволци. Младият британец казва, че от стартирането на проекта до сега са събрани и преработени около 200 тона храни. Признава, че RJFP работи на ръба на фалита, но твърди, че няма да се откаже. Напротив, иска да се пребори за законодателна промяна във Великобритания, с която официално да се разреши консумацията на храна с изтекъл срок срок на годност. Смит дори успял да организира за депутати демонстрация на готвене с подобни продукти. Да се бори за това го мотивирало и друго. Първоначално искал в кафенето си в Лийдс да храни бездомниците. После обаче се оказало, че много семейства с ниски доходи също имат нужда от него.

В защита на идеята си младият мъж и съмишлениците му посочват, че според данните на ООН годишно в света се изхвърлят около 1,3 милиарда тона храна, огромната част от която е напълно годна за ядене. Във Великобритания Смит създава все по-стройна организация, като от известно време доста частни лица и фирми сами носят бракувани храни, което доста облекчава екипа. Това позволи например неотдавна да бъде отворено място за хранене в църква в Брайтън, благодарение на което 200 души седмично оцеляват.

В началото на седмицата обаче Смит се сблъска и с омраза. На входа на кафенето в Лийдс с надпис на английски той покани бежанци да се хранят вътре. Това доведе до заплахи за физическа разправа с него и екипа му, а полицията се зае да разследва заканите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.