Майкъл Хъмфрис: Ислямът не е заплаха за Европа

Майкъл Хъмфрис е шеф на представителството на Европейската комисия в България по време на важен период от новата история на държавата – приемането ни в Европейския съюз – 2006 – 2007 г. Той е наблюдател за спазването на критериите по приемането и по-специално – борбата с организираната престъпност и корупцията у нас. Бил е представител на ЕС още в Босна и Херцеговина (“свършихме огромна работа, но се издънихме с полицейската реформа”) и Казахстан (“хубаво място като цяло”). В момента г-н Хъмфрис е началник на мисията на Европейския съюз, занимаваща се с изграждането на цивилни полицейски сили и установяване на ред и законност в Афганистан.

- Г-н Хъмфрис, вие сте ирландец и вероятно се гордеете с това...

- Абсолютно!

- Според популярна шега Ирландия може да намери проблем към всяко решение. България обаче сякаш я изпреварва – какви сходства и разлики намирате между двете държави?

- Ха-ха-ха, точно така е! Ирландия е на единия край Евросъюза, вие сте на другия по диагонал. И двете държави са малки, икономиката им често е стартирала от нулата. Имате дълга история, по-дълга от нашата, и двете държави са разчитали векове на селското стопанство. Вие сте били под отоманско робство,у ние – под британско. Вие сте си запазили езика след чуждото владичество, нашият оригинален език – келтски, за съжаление се губи, английският го надви.

- „Балканите раждат повече история, отколкото могат да консумират“, е казал сър Уинстън Чърчил. Подписвате ли се под това?
Като ирландец изобщо не съм почитател на Уинстън Чърчил. Историята си е история и не бива да доминира над това, което правим в момента. Най-опасното обаче днес е, че забравяме националната си история и се движим към глобализация.

- Антиглобалист ли сте?
В никакъв случай. Но глобализацията има много отрицателни страни – тя задълбочава пропастта между бедни и богати . Иначе световното общуване улеснява транспорта и търговията между различните държави, потоците пари стават глобални, но от това печелят най-богатите, а най-бедните губят. Най-печеливши от глобализацията са средните класи.


- Разпада ли се Европейският съюз?
- Нито се разпада, нито ще се разпадне някога! Имаме предизвикателства в момента, но ще се справим.

- Гърция е едното. Кои са другите две?
Русия и Украйна. Също в близките две години Великобритания трябва да реши дали да остане в Съюза, това е страшно важно.

- Какво мислите за новият ляв лидер на Острова Джеръми Корбин?
- Ха-ха, интересен човек, но не прави услуга на лейбъристите, поне моя позната, заклета привърженичка на партията смята така. Но той спечели честно с избори и трябва да се съобразяваме с това в следващите пет години.

- А Русия?
- Русия наруши правилата. Но това не означава, че не може да постигнем споразумение с Москва.

- Русия враг ли е на Евросъюза?
В никакъв случай. Но трябва твърдо да им се каже – тук и тук нарушавате правилата, поправете се! Нужни са преговори, в които да се стигне до решение, което е добро за Брюксел, Киев и Москва.

- България къде е в картината?
Знам, че вие имате дълбоки културни езикови и икономически, макроикономически връзки с Русия. Това, че заставате на страната на ЕС по важни въпроси може да се нарече само кураж.

- Кризата с бежанците – смятате ли, че ислямът е заплаха за европейското културно наследство и живота на Стария континент като цяло?
- Не, твърдо не!

- Защо?
Вярвайте ми, работил съм дълги години в страни на мюсюлмани – Афганистан, Нигерия (четири години), Сиера Леоне (шест години), Босна и Херцеговина. Във всяка една религия има опасни елементи. Ако ме питате обаче като цяло, дали ислямът е опасен, отговорът ми е „Не“. Ислямска държава е опасна, но ислямът като религия – не.

- Да се върнем към 2007. Вие наблюдавахте приемането на България в Евросъюза. Имаше ли компромис?
- Ха-ха, всяко едно решение на Евросъюза е компромис!

- Да не говорим за икономиката, но все още куцаме в някои области като съдебната система...
- ЕС нямаше да приеме България, ако нямаше твърдата увереност, че разполага със здрави инструменти, с които да бъдат поправени пропуските към датата на приемане!

- Кога ще влезем в Шенген?
Това не е само ваш проблем. Ирландия също е вън от зоната, която предлага огромното удобство да се движим без документи. Надявам се за вас и за нас това да стане скоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта