Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители "Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира председателят на НС

Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Фалшива бомбена заплаха евакуира централата на Фейсбук

Чакрите – връзката между духа и тялото

Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви. Не е най-леката задача, но е материално, вижда се и по-лесно може да се справите с него. Когато обаче се сблъскате с блокиране на друго ниво, където освен материята е замесена и енергията, тогава задачата става по-трудна, както и последиците от лошата „поддръжка”.

На санскрит думата „чакра” означава „колело” или „диск”. В йогата, медитацията и Аюрведа този термин се свързва с енергийните колела на целия организъм. Има седем основни чакри, които се подрежда от основата на гръбначния стълб до темето на главата. За да добиете представа за това какво е чакра, опитайте се да си представите въртящо се колело от енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена Прана, е жизнената сила, която прави съществуването ни възможно.

Всяка от чакрите обхваща определени нерви и органи от тялото и отговаря за нашето психическо, душевно и емоционално състояние.
И защото всичко във Вселената се движи, е много важно чакрите да бъдат отворени, за да може енергията да преминава през тях. Блокираните чакри водят до физически и емоционални проблеми.
Седемте чакри могат да се разделят на две основни групи:

На материята

Първите три чакри, разположени в основата на гръбначния стълб, са чакри на материята. Те се свързват повече с физическото.
Muladhara – чакрата на стабилността, сигурността и основните ни нужди. Обхваща първите три прешлена, пикочния мехур и дебелото черво. Свързва се с червения цвят. Важно е тази чакра да е отворена, за да не изпитваме страх и безпокойство. Тя е основата и без нея няма как да се постигне баланс на по-високо ниво. Проблемите с нея може да идват от детството. Страхът, че основните нужди (не само материалните – храна, подслон, но и емоционалните – справяне със страха) няма да бъдат удовлетворени, води до дисбаланс.
Svadhisthana – центърът на нашата сексуалност и креативност. Разположена е над срамната кост и под пъпа и обхваща репродуктивните органи. Свързва се с водата и оранжевото. Приема се, че сме дошли да създаваме и това не се ограничава само до създаването на потомство. Може да бъдем творци във всеки аспект от живота си, но за целта чакрата ни трябва да е отворена. Тя се стимулира от удоволствие и блокира от срама.
Manipura – намира се около пъпа в областта на слънчевия сплит и до гръдната кост. Източник е на лична сила и отговаря за самочувствието, енергията за борба и силата за трансформация. Manipura също контролира обмяната на веществата и храносмилането. Жълтата чакра се отваря с истината и се блокира с лъжата. За баланса й е нужна самоувереност и усещане за лична значимост.

Мостът

Четвъртата чакра, зелената, е разположена по средата и отговаря за връзката между чакрите на материята и тези на духа. Известна е като „чакрата на сърцето”. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето и кръвообращението. Може да се блокира от илюзията и да се отвори с реалността. Балансът й помага да приемем себе си и другите, да обичаме и изпитваме състрадание. Гневът, скръбта и завистта са показатели за блокирането й.

На съзнанието

Vishuddha – или петата чакра, е разположена в областта на гърлото. Свързвана с яркосиньото, тя отговаря за общуването и способността ни да изразяваме мислите си. Ако е балансирана, ще може да изслушваме другите и да даваме израз на това, през което преминаваме самите ние. Може да премахнете блокажа й, като си отговорите на въпросите „Истината ли е това, което искам да кажа?”, „Необходимо ли е да го казвам?”.
Ajna – разположена е между веждите. Свързва се с „третото око” и индиговия цвят. Отговаря за главата, зрението, мозъка. Важна е за интуицията и предчувствията. Когато е отворена, знаем как да постъпим и се доверяваме на вътрешните си усещания по същия начин, по който се доверяваме на останалите си сетива като зрението и обонянието.
Sahaswara – или хилядолистникът. Разположена е над главата и е отворена едва когато са отворени и останалите чакри. Тя се свързва с просвещението и установяването на духовна връзка на по-високо ниво. Виолетовата чакра е балансирана, когато сме осъзнали себе си и мястото си в необятната Вселена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.