Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Чакрите – връзката между духа и тялото

Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви. Не е най-леката задача, но е материално, вижда се и по-лесно може да се справите с него. Когато обаче се сблъскате с блокиране на друго ниво, където освен материята е замесена и енергията, тогава задачата става по-трудна, както и последиците от лошата „поддръжка”.

На санскрит думата „чакра” означава „колело” или „диск”. В йогата, медитацията и Аюрведа този термин се свързва с енергийните колела на целия организъм. Има седем основни чакри, които се подрежда от основата на гръбначния стълб до темето на главата. За да добиете представа за това какво е чакра, опитайте се да си представите въртящо се колело от енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена Прана, е жизнената сила, която прави съществуването ни възможно.

Всяка от чакрите обхваща определени нерви и органи от тялото и отговаря за нашето психическо, душевно и емоционално състояние.
И защото всичко във Вселената се движи, е много важно чакрите да бъдат отворени, за да може енергията да преминава през тях. Блокираните чакри водят до физически и емоционални проблеми.
Седемте чакри могат да се разделят на две основни групи:

На материята

Първите три чакри, разположени в основата на гръбначния стълб, са чакри на материята. Те се свързват повече с физическото.
Muladhara – чакрата на стабилността, сигурността и основните ни нужди. Обхваща първите три прешлена, пикочния мехур и дебелото черво. Свързва се с червения цвят. Важно е тази чакра да е отворена, за да не изпитваме страх и безпокойство. Тя е основата и без нея няма как да се постигне баланс на по-високо ниво. Проблемите с нея може да идват от детството. Страхът, че основните нужди (не само материалните – храна, подслон, но и емоционалните – справяне със страха) няма да бъдат удовлетворени, води до дисбаланс.
Svadhisthana – центърът на нашата сексуалност и креативност. Разположена е над срамната кост и под пъпа и обхваща репродуктивните органи. Свързва се с водата и оранжевото. Приема се, че сме дошли да създаваме и това не се ограничава само до създаването на потомство. Може да бъдем творци във всеки аспект от живота си, но за целта чакрата ни трябва да е отворена. Тя се стимулира от удоволствие и блокира от срама.
Manipura – намира се около пъпа в областта на слънчевия сплит и до гръдната кост. Източник е на лична сила и отговаря за самочувствието, енергията за борба и силата за трансформация. Manipura също контролира обмяната на веществата и храносмилането. Жълтата чакра се отваря с истината и се блокира с лъжата. За баланса й е нужна самоувереност и усещане за лична значимост.

Мостът

Четвъртата чакра, зелената, е разположена по средата и отговаря за връзката между чакрите на материята и тези на духа. Известна е като „чакрата на сърцето”. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето и кръвообращението. Може да се блокира от илюзията и да се отвори с реалността. Балансът й помага да приемем себе си и другите, да обичаме и изпитваме състрадание. Гневът, скръбта и завистта са показатели за блокирането й.

На съзнанието

Vishuddha – или петата чакра, е разположена в областта на гърлото. Свързвана с яркосиньото, тя отговаря за общуването и способността ни да изразяваме мислите си. Ако е балансирана, ще може да изслушваме другите и да даваме израз на това, през което преминаваме самите ние. Може да премахнете блокажа й, като си отговорите на въпросите „Истината ли е това, което искам да кажа?”, „Необходимо ли е да го казвам?”.
Ajna – разположена е между веждите. Свързва се с „третото око” и индиговия цвят. Отговаря за главата, зрението, мозъка. Важна е за интуицията и предчувствията. Когато е отворена, знаем как да постъпим и се доверяваме на вътрешните си усещания по същия начин, по който се доверяваме на останалите си сетива като зрението и обонянието.
Sahaswara – или хилядолистникът. Разположена е над главата и е отворена едва когато са отворени и останалите чакри. Тя се свързва с просвещението и установяването на духовна връзка на по-високо ниво. Виолетовата чакра е балансирана, когато сме осъзнали себе си и мястото си в необятната Вселена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.