Кола връхлетя върху старица на пешеходна пътека в Търново Пострадалата е в болница със счупена бедрена кост

„Инерком“ подаде в КЗК ново уведомление за закупуване на активите на ЧЕЗ в България

Дмитрий Песков: С новите санкции САЩ елиминират конкуренцията от Русия

ВТУ с оценка 9,45 за институционалната акредитация

Министър Ангелкова пред китайски инвеститори: Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай

Неочаквано, 4-ти съдия си прави отвод за мярката на обвиняемите по казуса „Роженски манастир“

Премиерът Борисов: Ниските данъци и строежите на пътища привличат все повече чуждите инвеститори

Дмитрий Песков: Новите санкции на САЩ срещу Русия целят изтласкването на Москва от пазара

Осъдиха бивш областен управител и двама чиновници, продали евтино държавни имоти

Над 15 000 лв. дадоха за болен абитуриент вместо за букети в първия учебен ден в Търговище

Британските власти също разследват Danske Bank за пране на пари

Цецка Цачева: До края на годината се въвеждат електронни гривни за проследяване срещу бягство

Корнелия Нинова: Предложиха ни заветите на Левски да залегнат във „Визия за България” Те са морална Конституция за всеки българин, заяви лидерът на БСП

Ден без коли в центъра на София

Стоянович извади Буш от групата

Чакрите – връзката между духа и тялото

Влизате да си вземете душ сутринта и установявате, че каналът е запушен. Явно не сте били достатъчно съобразителни или все сте отлагали момента да изчистите банята. Виждате проблема и знаете какво трябва да се направи. Това, което блокира, трябва да се премахне, за да може да продължите и събралата се вода да не наводни дома ви. Не е най-леката задача, но е материално, вижда се и по-лесно може да се справите с него. Когато обаче се сблъскате с блокиране на друго ниво, където освен материята е замесена и енергията, тогава задачата става по-трудна, както и последиците от лошата „поддръжка”.

На санскрит думата „чакра” означава „колело” или „диск”. В йогата, медитацията и Аюрведа този термин се свързва с енергийните колела на целия организъм. Има седем основни чакри, които се подрежда от основата на гръбначния стълб до темето на главата. За да добиете представа за това какво е чакра, опитайте се да си представите въртящо се колело от енергия, където материята и съзнанието се срещат. Тази невидима енергия, наречена Прана, е жизнената сила, която прави съществуването ни възможно.

Всяка от чакрите обхваща определени нерви и органи от тялото и отговаря за нашето психическо, душевно и емоционално състояние.
И защото всичко във Вселената се движи, е много важно чакрите да бъдат отворени, за да може енергията да преминава през тях. Блокираните чакри водят до физически и емоционални проблеми.
Седемте чакри могат да се разделят на две основни групи:

На материята

Първите три чакри, разположени в основата на гръбначния стълб, са чакри на материята. Те се свързват повече с физическото.
Muladhara – чакрата на стабилността, сигурността и основните ни нужди. Обхваща първите три прешлена, пикочния мехур и дебелото черво. Свързва се с червения цвят. Важно е тази чакра да е отворена, за да не изпитваме страх и безпокойство. Тя е основата и без нея няма как да се постигне баланс на по-високо ниво. Проблемите с нея може да идват от детството. Страхът, че основните нужди (не само материалните – храна, подслон, но и емоционалните – справяне със страха) няма да бъдат удовлетворени, води до дисбаланс.
Svadhisthana – центърът на нашата сексуалност и креативност. Разположена е над срамната кост и под пъпа и обхваща репродуктивните органи. Свързва се с водата и оранжевото. Приема се, че сме дошли да създаваме и това не се ограничава само до създаването на потомство. Може да бъдем творци във всеки аспект от живота си, но за целта чакрата ни трябва да е отворена. Тя се стимулира от удоволствие и блокира от срама.
Manipura – намира се около пъпа в областта на слънчевия сплит и до гръдната кост. Източник е на лична сила и отговаря за самочувствието, енергията за борба и силата за трансформация. Manipura също контролира обмяната на веществата и храносмилането. Жълтата чакра се отваря с истината и се блокира с лъжата. За баланса й е нужна самоувереност и усещане за лична значимост.

Мостът

Четвъртата чакра, зелената, е разположена по средата и отговаря за връзката между чакрите на материята и тези на духа. Известна е като „чакрата на сърцето”. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето и кръвообращението. Може да се блокира от илюзията и да се отвори с реалността. Балансът й помага да приемем себе си и другите, да обичаме и изпитваме състрадание. Гневът, скръбта и завистта са показатели за блокирането й.

На съзнанието

Vishuddha – или петата чакра, е разположена в областта на гърлото. Свързвана с яркосиньото, тя отговаря за общуването и способността ни да изразяваме мислите си. Ако е балансирана, ще може да изслушваме другите и да даваме израз на това, през което преминаваме самите ние. Може да премахнете блокажа й, като си отговорите на въпросите „Истината ли е това, което искам да кажа?”, „Необходимо ли е да го казвам?”.
Ajna – разположена е между веждите. Свързва се с „третото око” и индиговия цвят. Отговаря за главата, зрението, мозъка. Важна е за интуицията и предчувствията. Когато е отворена, знаем как да постъпим и се доверяваме на вътрешните си усещания по същия начин, по който се доверяваме на останалите си сетива като зрението и обонянието.
Sahaswara – или хилядолистникът. Разположена е над главата и е отворена едва когато са отворени и останалите чакри. Тя се свързва с просвещението и установяването на духовна връзка на по-високо ниво. Виолетовата чакра е балансирана, когато сме осъзнали себе си и мястото си в необятната Вселена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.