Астероидът, унищожил динозаврите е активизирал вулканични изригвания

Астероидът, който се е разбил в Земята, предвещавайки края на динозаврите, е предизвикал и активизиране на вулканичните изригвания, като така е увеличил мащабите на катастрофата, посочват изследователи, цитирани от The Guardian и "Фокус". Учените са анализирали праисторически потоци от лава в Индия и са установили, че непосредствено след мощния удар вулканичните изригвания са станали два пъти по-интензивни, изхвърляйки смъртоносна смес от серен диоксид и въглероден двуокис.

Шоковите вълни, произведени при сблъсъка на космическата скала със Земята вероятно са разтърсили системата от вулканични канали по цялата планета и са увеличили размерите на магмените камери, който са започнали да избълват по-голямо количество материя при изригване. В комбинация мощният удар и увеличената вулканичната активност са изхвърлили достатъчно прах и сажди в атмосферата, за да покрият Земята и да доведат до изчезването на множество видове.

Кометата или астероидът, ударил се в планетата ни преди 65 милиона години вероятно е имал диаметър 10 километра. При сблъсъка той е освободил повече енергия от един милиард ядрени бомби, като бомбата, разрушила Хирошима. Ударът е оставил следа в Мексико под формата на исполински кратер с широчина 180 километра. Колизията е вдигнала прах в атмосферата и вероятно е предизвикала земетресения с магнитут 9 по скалата на Рихтер по цялото земно кълбо.

Учените са изследвали пластовете от древна лава, които са разкрити в скала в Мумбай, Индия. Потоците от лава покриват огромна площ с размери, подобни на тези на Испания. Измерванията са показали, че серията от мощни вулканични изригвания е започнала около 50 хиляди години след астероидния удар, което един миг от гледна точка на геологията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл