Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Астероидът, унищожил динозаврите е активизирал вулканични изригвания

Астероидът, който се е разбил в Земята, предвещавайки края на динозаврите, е предизвикал и активизиране на вулканичните изригвания, като така е увеличил мащабите на катастрофата, посочват изследователи, цитирани от The Guardian и „Фокус“. Учените са анализирали праисторически потоци от лава в Индия и са установили, че непосредствено след мощния удар вулканичните изригвания са станали два пъти по-интензивни, изхвърляйки смъртоносна смес от серен диоксид и въглероден двуокис.

Шоковите вълни, произведени при сблъсъка на космическата скала със Земята вероятно са разтърсили системата от вулканични канали по цялата планета и са увеличили размерите на магмените камери, който са започнали да избълват по-голямо количество материя при изригване. В комбинация мощният удар и увеличената вулканичната активност са изхвърлили достатъчно прах и сажди в атмосферата, за да покрият Земята и да доведат до изчезването на множество видове.

Кометата или астероидът, ударил се в планетата ни преди 65 милиона години вероятно е имал диаметър 10 километра. При сблъсъка той е освободил повече енергия от един милиард ядрени бомби, като бомбата, разрушила Хирошима. Ударът е оставил следа в Мексико под формата на исполински кратер с широчина 180 километра. Колизията е вдигнала прах в атмосферата и вероятно е предизвикала земетресения с магнитут 9 по скалата на Рихтер по цялото земно кълбо.

Учените са изследвали пластовете от древна лава, които са разкрити в скала в Мумбай, Индия. Потоците от лава покриват огромна площ с размери, подобни на тези на Испания. Измерванията са показали, че серията от мощни вулканични изригвания е започнала около 50 хиляди години след астероидния удар, което един миг от гледна точка на геологията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.