Мегадело срещу "Недосегаемите" блокирано година и половина в Спецпрокуратурата

Мегаделото срещу групата на "Недосегаемите" от Велико Търново вече година и половина отлежава в Специализираната прокуратура. В началото на юли миналата година Специализираният съд в София прекрати съдебното производство по казуса. Нарушване на човешките права на изправените на подсъдимата скамейка 10 обвиняеми препъна процеса. Казусът бе прехвърлен на Специализираната прокуратура.

Процесът стартира през февруари 2014 г срещу данъчните служители от старата столица Ценка Георгиева, Валентина Елкениева, Николай Николов, Пламен Чангов, Красимир Ченев и Петър Петров. Редом с тях на подсъдимата скамейка бяха изправени бизнесменът-земеделец и собственик на мелницата в болярския град Младен Милков, 71-годишният му баща Колю Милков, Полина и Мария Тръвневи, които са майка и дъщеря и работят в счетоводството на фирмата на Милков-"Спринк" ЕООД. Срещу тях Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в Спецсъда обвинителен акт от 649 страници. Обвиняемите трябваше да отговарят по чл.321 и чл.255 от НК за участие в организирана престъпна група и за източване на 9 126 525 лв ДДС. Данъчните служители бяха подведени под отговорност и за престъпление по служба, а Колю Милков за пране на пари.

Сагата е от 17 февруари 2010 г, когато данъчните чиновници и членовете на бизнесфамилията Милкови бяха арестувани показно.Разплитането на крупните финансови далавери продължи над 3 г. В разследването участваха трима следователи и екип от вещи лица под наблюдението на двама обвинители.

Мотивите на съда за спиране на делото бяха, че не са били предявени всички доказателства по делото. Освен това е нарушено правото на защита на обвиняемите Младен Милков и Полина Тръвнева, свързано с отстраняването в хода на разследването на адвокатите Менко Менков и Станислава Каракушева.

Междувременно пък Окръжният съд във Велико Търново преди дни прекрати заведено срещу Колю Милков заведено от Комисията за отнемане на незаконно имущество дело, с което държавата бе сложила ръка на имане за 11 774 928 лв.

До съд все още не е стигнал и казусът срещу участниците в престъпна група, която бе разкрита при спецоперация "Фалшификаторите" във Велико Търново. Над 850 експертизи са направени при разследването срещу членовете на групировката, които бяха уличени, че са изготвяли и пласирали фалшиви винетки. Все още обаче няма обвинителен акт.Сред изловените бе и бившият общински съветник във Велико Търново Иван Иванов. Той бе засечен, че е продавал стикерите предимно за камиони на фирми на стойност многократно по-ниска от тази на оригиналните винетки.

При спецоперацията през април 2010 г, която тогава придоби популярност и като "Пещерата на Али Баба", бяха задържани трима мъже, а при обиските бяха открити и иззети близо 50 000 нелегални стикера. Антимафиотите прибраха още сървър, компютри, фотографски плаки, компакт дискове.Три месеца след това като обвиняем бе привлечен и Иван Иванов, в чиято частна печатница бяха намерени още винетки. Като тартор на бандата бе посочен севлиевецът Мирослав Танков, който е осъждан за измами. За да се скрие от блюстителите на реда, той си изфабрикувал 7 лични карти с имената на различни хора и със своя снимка. Решил да си направи фалшиви документи за самоличност, защото бил обявен за издирване. При изработката на неистинските документи Танков използвал имена на хора с първо име Мирослав, които срещу заплащане му ги давали от системата на МВР. Услугата вървяла по 50-100 лева за име.

В хода на разследването броят на незаконните винетки надхвърли 500 000. Предотвратената за държавната хазна щета бе близо 600 млн.лв.

"Все още се работи по случая. Досъдебното производство не е приключило", каза пред "Труд" говорителят на Окръжната прокуратура в старата столица Катерина Лещакова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право