Кой срещу кого воюва в Сирия

В гражданската война в Сирия, която навлезе в петата си година, са замесени много държави. Различните визии за това как да бъде прекратен конфликтът, който предизвика огромна бежанска криза и доведе до възхода на "Ислямска държава", беше в центъра на разговорите в ООН тази седмица. Вестник "Ню Йорк таймс" предлага кратък списък на основните международни участници в сирийската война.

САЩ

Кого подкрепят: По-умерените фракции сред сирийските бунтовници.

Срещу кого воюват: Правителството на Башар Асад, "Ислямска държава" и други екстремистки групировки.

Как воюват: Съединените щати оглавяват международна коалиция, която нанася въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Провеждат тайна програма за обучение и въоръжаване на сирийските бунтовници, като Пентагонът има отделна програма за тренировки на по-умерените сирийски бунтовници за военни действия срещу "Ислямска държава".

Русия

Кого подкрепя: Башар Асад, президента на Сирия.

Срещу кого воюва: "Ислямска държава", към която са се присъединили няколко хиляди млади руснаци. Русия заявява, че се опасява от ответни удари на ислямисти на своя територия. Западните страни се опасяват, че Москва използва това като оправдание, за да се разправи със заплахите срещу управлението на Асад.

Как воюва: Русия отдавна доставя оръжия за Сирия, но от 30 септември започна да нанася въздушни удари, поразявайки западния град Хомс според високопоставени американски служители. Въпреки официално обявената от Кремъл цел да бомбардира позиции на "Ислямска държава", Хомс не се намира под контрола на терористичната организация. Бунтовници, които се противопоставят на режима на Асад, твърдят, че са били мишена на ударите.

Според данни на САЩ преди седмици Русия започна да разполага бойна техника – включително 32 военни самолета, и войници, близо до летището в Латакия. Руски безпилотни самолети извършват разузнавателни полети над области, контролирани от опоненти на Асад.

Турция

Кого подкрепя: Водената от САЩ международна коалиция и не толкова явно – бунтовнически фракции в Сирия.

Срещу кого воюва: Най-вече срещу правителството на Асад и кюрдски групи, близки до забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК); официално воюва и с "Ислямска държава".

Как воюва: През юли Турция започна въздушни удари и военни нападения най-вече в Северен Ирак срещу позиции на ПКК. Освен това разреши на водената от САЩ коалиция да използва турски въздушни бази. От началото на конфликта Турция позволява през територията й свободно да преминават доставки с оръжия за сирийските бунтовници, както и доброволци, желаещи се да се включат в борбата срещу Асад. Анкара е дала убежище и на няколко опозиционни фигури.

Иран

Кого подкрепя: Башар Асад и сирийското правителство.

Срещу кого воюва: Срещу сунитски бунтовници, "Ислямска държава" и други сунитски екстремисти.

Как воюва: Иран е най-лоялният съюзник на Сирия и й предоставя военна помощ, оръжия, консумативи и финансови средства от избухването на конфликта през 2011 г. През 2012 г. ливанската групировка "Хизбула", близка до Иран, се включи в гражданската война на страната на режима.

През следващата година Техеран изпрати стотици военни експерти да подпомогнат армията на Асад, а "Хизбула" се ангажира с пълномащабни действия, за да победи бунтовниците. Но завземането на все повече територии в Сирия от страна на сунитски групировки и "Ислямска държава" отслабиха сирийската армия.

Има признаци, че Иран съхранява ресурсите си, за да защити правителствените крепости, включително столицата Дамаск и областите по границата с Ливан и около Средиземно море.

Саудитска Арабия

Кого подкрепя: Редица опозиционни групировки, борещи се със силите на Башар Асад.

Срещу кого воюва: Срещу Асад и сирийското правителство.

Как воюва: В ООН саудитският министър на външните работи Адел ал Жубер заяви, че при никакви обстоятелства страната му няма да приеме усилията на Русия да укрепи позициите на Асад. Жубер предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение за премахването от власт на сирийския президент, доставките на оръжия и друг вид помощ за бунтовниците ще се увеличат. Освен това Рияд подчерта, че при такъв развой на събитията военната интервенция за премахването на Асад остава като опция.

Освен че подпомага опозиционни фракции в Сирия, преди година Саудитска Арабия се присъедини към водената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава".

Катар

Кого подкрепя: Редица бунтовнически групировки.

Срещу кого воюва: Срещу Асад и сирийското правителство.

Как воюва: Катар и страните от Персийския залив финансират сирийски групировки, борещи се с режима на Асад. Катар доставя оръжие за бунтовниците и ги обучава. През 2013 г. страната ги снабди с преносими ракетно-зенитни комплекси въпреки предупрежденията на САЩ, че един ден тези оръжия могат да бъдат използвани от терористични групи. В Катар се намира и най-голямата въздушна база на международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Великобритания

Кого подкрепя: По-умерените елементи сред бунтовническите групи в Сирия.

Срещу кого воюва: Срещу правителството на Асад, "Ислямска държава" и други ислямистки организации.

Как воюва: Заради силната опозиция на парламента за нанасяне на удари в Сирия засега Великобритания участва само във въздушните операции на международната коалиция в Ирак. Лондон нанесе удар и с безпилотен самолет в Сирия, при който загинаха двама британски граждани, за които се смята, че са се присъединили към "Ислямска държава".

Франция

Кого подкрепя: По-умерените елементи сред бунтовническите групи в Сирия.

Срещу кого воюва: Срещу правителството на Асад, "Ислямска държава" и други ислямистки организации.

Как воюва: На фона на огромния бежански проблем в Европа и нарастващия брой на европейски граждани, присъединили се в редиците на "Ислямска държава", Франция наскоро разшири участието си в международната коалиция с въздушни удари в Сирия освен в Ирак.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят