Проучване: Германия очаква силен наплив от българи и румънци

Германският институт за пазара на труда и професионалното развитие публикува проучване относно имиграцията от България и Румъния. В него се прогнозира броят на гражданите им в страната да нарасне, пише австрийският вестник Die Presse.

Не само бежанци от кризисни райони ще създадат предизвикателства пред германския пазар на труда, но и имиграцията от двете млади европейски членки.

В Германия ограниченията за работниците от България и Румъния бяха премахнати в началото на 2014 г., когато в страната пристигнаха между 125 хил. и 130 хил. души. Повечето от тях са се интегрирали сравнително бързо към германския пазар на труда, но все още 17 % от българите се нуждаят от помощта на социалната система на ФРГ.

Очаква се през тази година все повече българи и румънци да напуснат родините си, за да се установят в Германия, като причините за имиграцията са свързани преди всичко с икономически мотиви. Повече от 12 хил. души от България и Румъния са се установили във ФРГ само през август месец тази година, а проучване на социолози прогнозира, че до края на годината общият им брой ще достигне до 150 хил. души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят