"Шпигел": Бежанците се страхуват от Башар Асад повече отколкото от "Ислямска държава"

От началото на годината в Германия са регистрирани около 200 хил. бежанци от Сирия – а в последните седмици техният брой нараства все повече. Този процес няма да бъде преустановен, докато в Дамаск продължава да управлява Башар Асад, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от Фокус.

За първи път след началото на мигрантската криза в Германия е проведено допитване до сирийските бежанци, чрез което да бъдат определени причините, които ги карат да напуснат родината си и да се отправят към Европа.

Проучването е инициирано от Центъра за изследване на социалното развитие в Берлин и в него са се включили 900 представители на сирийските граждани, регистрирани като бежанци от германските власти във федералната столица, Хамбург, Хановер, Бремен и Лайпциг.

Повече от 68 % от тях споделят, че са напуснали близкоизточната си родина заради опасност за живота им. Но същевременно три четвърти от тях (69 %) са категорични, че тази заплаха идва от режима на Асад в Дамаск, а не от радикалната групировка „Ислямска държава“, която действа на територията на Сирия.

От участвалите в проучването 13 % споделят, че мотивите, довели до бягството им, са икономически, а не политически.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят