Защо с пръст, направо с цял крак

Крайно време е и лекари, и пациенти да осъзнаят, че са изкуствено насъсквани един срещу друг

Наградите Иг-Нобел пародират Нобеловите. Отличават хора и трудове, които забавляват с безсмислеността си. За българска номинация има доста кандидати, но една ще отвее конкуренцията. Тази на д-р Москов. Ако обобщят всички предложения, направени от здравния министър, близката им до нула реализация и минусовия ефект, който биха имали върху здравната система, ще се получи уникална творба. То не бяха лимити, пакети, карти, четци, а от тия дни вече и пръстови отпечатъци.

За здравната система д-р Москов е бедствие. Скандален, често служещ си със заплахи, човек, който не може да формулира едно изречение без вербална агресия и фалшива усмивка, която трябва уж да я прикрие. Най-деструктивната му роля обаче е в това, че създава на здравната системата и на лекарите, работещи в нея, образа на „абсолютни престъпници“.
Ако го слушате внимателно, ще останете с впечатлението, че у нас ви лекуват „на парче“, лекарите са „шашкъни“, които ви точат и крадат, занимават се само с отчитане на мъртвата ви душа, но не и с лечение на болната ви физика, намират се в състояние на перманентен купон, който от време на време според здравния министър „свършва“, и освен това, който не слуша и не е съгласен с него, ще получи „бой с пръчки“.
Сега на ред са пациентите. Ще влизаме в болница и ще се получаваме лекарства от НЗОК през аптеките само срещу пръстов отпечатък. Който ще има връзка с базата данни в МВР. Даже бяхме успокоени, че у нас - само пръстов отпечатък като в европейските държави - неясно в кои. В Турция например било с цяла ръка. Учудвам се защо не иновираме - у нас направо с цял крак.
Ако има злоупотреби с парите в касата, то борбата с тях не преминава през това да събираш още и още данни за хората, с което да ги правиш по-уязвими. За това трябва да се засили контролът от страна на НЗОК, която не е подчинена на здравния министър между другото. Независимо че той е я оседлал като магаре и я пори с гьостерицата. Трябва да има съвместни акции на медицинския одит и Икономическата полиция и ако има злоупотреби, то те да бъдат реално доказани. Изисква се пълна прозрачност на отчетите за приходите и разходите на лечебните заведения, които ползват публични средства. Борбата с корупцията включва и някои семпли неща - като например да не се заобикаля законът и да се сключват фиктивни договори без търг за уж правни анализи.
Липсата на адекватни управленски решения е в основата на конфликтите между лекари и пациенти. Всекидневното напрежение помежду им се ражда именно от необходимостта лекарите да работят по все нови и нови правила, които нямат връзка с реалността и нуждите, а пациентите са напълно зомбирани от импотентни властимащи, че здравната система е клоака, в която само ще ви вземат парите и здравето и не е сигурно дали, ако влезете в нея, ще излезете изобщо.
Крайно време е и лекари, и пациенти да осъзнаят, че са изкуствено насъсквани един срещу друг и да откажат да приемат, че агресията и глупостта могат да бъдат част от едно нормално управление.

ДЕНИЦА САЧЕВА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи