Топ 100 на джипитата обяви здравното министерство

- По 5000 лв. бонус на първите десет семейни доктори

- Лекарите се справяли отлично с наблюдението на пациенти със сърдечно-съдови заболявания и диабет

- Всеки осигурен с индивидуален пакет направления - през първото полугодие догодина

Топ 100 на личните лекари, които най-добре се справят с диагностиката и лечението на своите пациенти със сърдечно-съдови заболявания и диабет, оповести Министерството на здравеопазването. „Първите 10 джипита от класацията ще получат бонус от по 5000 лв., а за останалите - още не сме решили“, заявиха вчера за „Труд“ от ведомството. Фамилните доктори ще получат парите си до края на годината, средствата се осигуряват от ведомството.
Със заповед на здравния министър д-р Петър Москов още на 24 януари т.г. е създадена работна група от национални консултанти, представители на МЗ и на НЗОК, които извършват анализи на базата на заболеваемостта на пациентите и ефекта от приложените изследвания и лечения от джипитата. А именно на сърдечно-съдовите заболявания и диабета се дължат 70% от диспансеризираните болни. Анализите по оценяването на „болести-лечение“ приключва на 31 юли т.г., става ясно още от заповедта на министъра.
Така на първо място е поставена д-р Мария Соколова от Дупница, след нея са: д-р Димитър Гачев от пазарджишкото село Драгор, д-р Николай Еничеров от Панагюрище, д-р Снежа Кирова от Варна и д-р Елена Тодорова от Димитровград. Софийските джипита намират свой представител чак на седмо място в класацията с д-р Светла Гигова от 20-а поликлиника, а отличниците от столицата с нея са 11. Останалите са от провинцията.
И догодина ще се изготви същата класация, тъй като и тогава продължават да действат двете програми за превенция и лечение на сърдечните заболявания и захарната болест.
„Стремежът ни е през 2016-а - най-вероятно през първото полугодие, всеки един осигурен да разполага със свои индивидуален пакет от изследвания“, казаха още от МЗ. Идеята е пациентите да не чакат по месец-два, за да си направят едно или друго профилактично изследване, а да могат да го извършат в момента, в който те поискат или се налага. Няма как облекчението обаче да влезе в сила от 1 януари, тъй като трябва да се обявят обществени поръчки, чрез които да се възложи изработването на необходимата за целта система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве