През 2017-а започват полети с балон в космоса

Стартът на нов вид космически туризъм се очаква през 2017 г., съобщава Space.

Базираната в американския щат Аризона World View Enterprises планира първите си полети до стратосферата с гигантски балон.

Закупилите билет за 75 хиляди долара пътници ще прекарат два часа на височина 30500 метра, където ще бъдат в състояние да видят чернотата на Космоса и извивките на Земята, посочват от компанията.

“Чувал съм много хора да казват, че не искат целият им живот да премине на тази планета, без никога да са я видели”, казва технологичният директор на World View Табер Маккелъм.

В херметично затворената капсула на туристическата компания има шест места за клиенти и две за екипажа. Огромен, пълен с хелий балон ще издигне тежащата 4535 килограма капсула до стратосферата, като бавният полет нагоре може да продължи между 90 минути и 2 часа. Все още не се знае къде ще е стартовата площадка. В момента компанията избира между Флорида и Аризона.

Гондолата, която е класифицирана като космически кораб от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) ще се носи на височина 30500 метра в продължение на два часа. Когато дойде време за спускане, пилотите ще започнат да изпускат хелия от балона. Балонът ще се откачи и капсулата ще се приземи с управляемо, подобно на парашут устройство, наречено парафоил.

Билетите за първите космически туристи са с намаление. В момента билетите за шестместния SpaceShip Two и едноместния Lynx се продават за съответно 250 и 100 хиляди долара, а от 1 януари 2016 година билетът за Lynx ще струва 150 хиляди долара

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл