Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Станишев към Оланд: Заедно трябва да променим Европа

След обръщението си към депутатите в Европейския парламент в Страсбург заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд взе участие в заседание на Групата на социалистите и демократите.

Сергей Станишев приветства Оланд и му благодари за неговата всеотдайност към лявото политическо семейство.

Той подчерта, че участието на френския президент в подготвителните срещи преди заседанията на Европейския съвет е от решаващо значение за превръщането им в ефективна платформа за координация между левите лидери и отстояването на обща политика. “Без Вашето лидерство и личен принос, оставането на Гърция в еврозоната нямаше да бъде възможно”.

Оланд благодари на Станишев за координиращата роля на ПЕС и се обяви срещу изкушението страните от ЕС „да се отдръпват в своите национални черупки“, което обрича Европа на „безсилие“.

„Изправени пред тези предизвикателства, аз съм убеден, че ако интеграцията не продължи, ние първо ще спрем, а после ще тръгнем назад“, заяви френският президент.

Лидерът на ПЕС коментира още, че “Кризата с бежанците е едно от най-големите предизвикателства пред Европейския съюз. Като политическо семейство, трябва да демонстрираме не само ефективност и солидарност с хората, бягащи от война, бедност и страдание, но и цялостна политика, обхващаща всички аспекти на въпроса. Тя трябва да включва подкрепа за страните, които в момента дават подслон на най-голям брой бежанци – Ливан, Йордания и Турция, финансова помощ за агенциите на ООН, които оказват непосредствена хуманитарна помощ и прехрана на тези хора, ефективна охрана на външните граници на ЕС, но най-вече единна европейска система за закрила. Паралелно с тези усилия, не трябва да забравяме по-голямата цел – политическото стабилизиране на ситуацията в Близкия Изток и възстановяването на мира”.

Станишев припомни, че в края на октомври ПЕС организира голяма конференция в Ливан, посветена на проблема с бежанците, както и предстоящата среща на високо равнище в Малта през ноември по същата тема, където левите лидери отново ще се съберат под председателството на Станишев, за да координират позициите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете