На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

– Аз ли съм, или не съм? – Двойниците предпочитат историческите личности

Оглеждате се в огледалото, за да оправите косата си, а зад вас стои още един човек. Вие. Зловещо, нали? Не е задължително обаче да се разкарвате до огледалото, за да видите двойника си или вашето друго Аз, почти задължително зло и подло. Може да го мернете с крайчеца на окото си, докато се прибирате някоя вечер, или просто друг човек да ви разкаже как ви е видял някъде, докато вие вече сте били в леглото…

Според легендите “двойникът” е паранормално копие на реална личност. Може да се прояви по най-различни начини. Според някои да видиш двойника си е лоша поличба, която предвещава смърт. Има предания, в които двойниците отстъпват телата си или убиват “оригинала”, за да превземат живота му. Има и не толкова шантави обяснения – игра на мозъка, психично разстойство и др. На фона на многото неизвестни, свързани с двойниците, две неща са почти сигурни за тях – не носят нищо добро и по някакви причини голям брой исторически личности са се срещали с тях…

Йохан Волфганг Гьоте

Известен немски писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ, политик и човек, докоснал се до паранормалното.

Един ден Гьоте яздел на път за дома си. Поетът се прибирал след посещение при едно момиче – Фредерика. На пътя той се натъкнал на мистериозна личност – себе си. Философът твърдял, че е видял свое копие, само че облечено с дрехи, различни от неговите. Изненадващо срещата не разтревожила ни най-малко Гьоте, а дори му подействала успокояващо.

Осем години по-късно поетът отново минавал по същия път. Отново отивал при Фредерика и внезапно осъзнал, че носи същите дрехи, с които двойникът му бил облечен преди години.

Но това не е единствената странна среща на Гьоте. Друг път философът срещнал свой приятел на улицата, облечен с неговия халат. Озадачен писателят се прибрал у дома, само за да завари приятеля си облечен точно така. Пороен дъжд хванал другаря му неподготвен и когато отишъл на гости у Гьоте, той облякъл халата му, докато дрехите му изсъхнат.

Екатерина Велика

Руската императрица била опасна и властна фигура. Дребните проблеми, като това да види своя двойничка, не можели да я уплашат. Дори нейното копие да се опита да превземе трона й.

Случило се една нощ, когато Екатерина била събудена от разтревожените си слуги. Те твърдели, че я видели да влиза в тронната зала. Когато императрицата отишла там, видяла своя двойничка спокойно да си седи на трона. Екатерина също процедирала много спокойно и наредила да стрелят по натрапничката. Дали куршумът имал ефект върху нея не е ясно, но императрицата умряла малко след това…

Пърси Биш Шели

Сам блестящ поет Пърси Шели често е известен просто като съпруга на Мери Шели – авторката на “Франкенщайн”. Да, по-логично е с такова творчество зад гърба си жена му да има паранормални преживявания, но Пърси е човекът, който се е срещнал със своя двойник.

Малко преди да се удави при инцидент през 1812 г., поетът признал пред Мери, че много пъти виждал двойника си. Тези призрачни истории включват и случката с терасата, при която Шели се разхождал от единия до другия край на терасата си само за да се изправи лице в лице с копието си, което му задало въпроса “Колко дълго мислиш да останеш?”.

Двойникът на Пърси бил забелязан и от приятел на двойката, така че, ако бил халюцинация, явно тя била обща.

Кралица Елизабет I

Начело на Англия от 1558 до 1603 г. кралица Елизабет I останала в историята като харизматичен, но безкомпромисен владетел. В общи линии като някой, който едва ли се занимава с мистерии. Точно затова твърденията й, че е виждала двойничката си, са малко странни. Според кралицата нейно копие лежало неподвижно в леглото, а това си било доста стряскащо преживяване, защото било сигурен знак за наближаваща смърт. И разбира се, скоро Елизабет доказала, че притесненията й били основателни и се разделила с живота си.

Ейбрахам Линкълн

Нали не очаквате, че някой, заслужил си прякора “Честния Ейб”, ще тръгне да лъже?

Ейбрахам Линкълн бил откровен човек и точно затова не криел интереса си към паранормалното. Държавникът се срещнал с двойника си няколко пъти. В нощта преди първото си участие в изборите Линкълн решил да седне на дивана си, за да си почине. Докато си седял там, той се погледнал в огледалото и видял отражението си, само че то било с две лица. Ейбрахам станал и лицето изчезнало. Седнал и то се появило отново. По-ужасена от случката била съпругата му Мери, която приела случилото се като знак – съпругът й ще бъде избран отново, но няма да оцелее, защото второто лице изглеждало бледо и… обречено.

Ги дьо Мопасан

Най-добра връзка със своя двойник имал френският писател Ги дьо Мопасан. Към края на живота си той редовно си общувал с него. Странният гост не само го навестявал, но дори сядал до него и му диктувал истории. Мопасан твърдял, че една от историите му била написана от дух. Неговият. Историята, която се предполага, че била продиктувана от двойника на писателя, била “Орла” – разказ за един мъж, който постепенно губи разсъдъка си, а дух превзема тялото му.

Зловещият сюжет сякаш се пренесъл и в реалността. Писателят прекарал последните си дни в известния частен приют за луди на доктор Бланш в Париж.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.